Bästa batteriladdaren för fotografens NiMH-batterier

Laddare

Använder du dig av externa blixtar? Då vet du hur viktiga dina batterier är. Med laddaren på bild ovan, MH-C9000 eller den uppdaterade MH-C9000PRO, kan man ladda fyra stycken AA eller AAA. Vad batteriladdaren mer kan göra är att ladda batterierna en och en, analysera hur mycket det är kvar av ett batteris kapacitet samt försöka intvinga rätt kapacitet med funktionen break in om batteriet håller på att ge upp. Man kan även ställa in hur mycket ström ett batteri ska laddas med. Tyvärr saknas kylfläkt.

2019 släpptes Powerex MH-C980 som är som MH-C9000 men med plats för åtta batterier och med en kylfläkt. Den skiljer sig också från MH-C9000 genom att man är låst till att ladda i ett normalläge eller ett turboläge. Vid rekonditionering visas batteriernas kapacitet. Tar endast AAA och AA.

Powerex MH-C808M
Powerex MH-C808M med åtta laddkanaler för AAA, AA, C och D.

Utöver Powerex MH-C9000 och Powerex MH-C980 har Powerex även en snabbladdare för åtta batterier i storlekarna AAA, AA, C och D. Powerex MH-C808M kan snabbladda  med 700 mA för AAA och med 2000 mA för AA, C och D, rekonditionera och ladda med mjukladdning på 350 mA för AAA respektive 1000 mA för AA, C och D. Nackdelarna är att den inte visar hur mycket kapacitet batterierna har kvar samt att ett menyval gäller alla kanaler. D.v.s. kör man en rekonditionering görs det på alla åtta kanaler. Detta är ett designval då man inte vill att ett batteri laddas medan fyra urladdas och producerar värme.

Batterier

När det kommer till batterier rekommenderar jag generation II av NiMH-batterier. Laddningen håller betydligt längre i tid med dessa än deras föregångare även om inte kapaciteten är lika hög. Sanyo Eneloop eller bara Eneloop, som de kallas efter att Panasonic tagit över produktionen, är det märke på laddningsbara batterier som jag fått bäst resultat med. De håller laddningen länge och än så länge har inget av batterierna givit upp. Även IKEA:s batterier LADDA ska vara tillverkade i samma fabrik och är ett mycket bra alternativ.

Biltemas batterier har inte heller givit upp, men tappar laddningen snabbare och kräver en formatering, break-in, regelbundet för att återfå sin kapacitet. De batterier jag har från Biltema blir dessutom mycket varma vid laddning.

GP och Powerbase tappar laddning och har i min ägo även lagt av, d.v.s. den inre resistansen har blivit så pass hög att de inte längre accepteras av smart laddare som C-9000.

Laddning

NiMH-batterier behöver uppladdas några gånger innan de uppnår full kapacitet. NiMH mår utöver det bra av att urladdas och laddas upp någon gång om året. Se till att inte ladda när temperaturen är låg. Under 5 grader Celsius rekommenderas inte p.g.a. att gaser inte hinner ventileras ut tillräckligt snabbt.

Med en laddare från Powerex såsom MH-C9000 rekommenderas det att ladda med 50% eller mer av batteriets kapacitet för att laddaren korrekt ska kunna detektera när batteriet uppnått full laddning och för att inte överladda.

Exempel:

  • 2700mAh ladda: 1300mA urladda: 700mA
  • 2650mAh ladda: 1300mA urladda: 700mA
  • 2500mAh ladda: 1200mA urladda: 600mA
  • 2300mAh ladda: 1100mA urladda: 600mA
  • 2200mAh ladda: 1100mA urladda: 600mA
  • 2100mAh ladda: 1000mA urladda: 500mA
  • 2000mAh ladda: 1000mA urladda: 500mA
  • 1000mAh ladda: 500mA urladda: 200mA
  • 900mAh ladda: 400mA urladda: 200mA
  • 850mAh ladda: 400mA urladda: 200mA

Vill man veta mer om batteriladdaren MH-C9000 finns det en FAQ inne på candlepowerforums som är mer utförlig i sin beskrivning av batteriladdaren, men då på engelska. En motsvarande finns för MH-C808M.


För Canonrelaterade inlägg, se vidare:

Andra populära inlägg, se vidare:

/Kameratrollet – Fotokurs och fotograf i Skåne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *