Bästa batteriladdaren för fotografen

Laddare

Använder du dig av externa blixtar? Då vet du hur viktiga dina batterier är. Med laddaren på bild ovan, MH-C9000, kan man ladda fyra stycken AA eller AAA. Vad batteriladdaren mer kan göra är att ladda batterierna en och en, analysera hur mycket det är kvar av ett batteri samt försöka intvinga rätt kapacitet med funktionen break in om batteriet håller på att ge upp. Man kan även ställa in hur mycket ström ett batteri ska laddas med.

Vad är då nackdelen? Jo, den är stor, den kostar mellan 600-700 kr och det är svårt att hitta ett exemplar att köpa i Sverige.

2019 släpptes Powerex MH-C980 som är som MH-C9000 men med plats för åtta batterier och med en kylfläkt.

Utöver Powerex MH-C9000 och Powerex MH-C980 har Powerex även en snabbladdare för åtta batterier i storlekarna AAA, AA, C och D. Powerex MH-C808M kan snabbladda  med 700 mA för AAA och med 2000 mA för AA, C och D, rekonditionera och ladda med mjukladdning på 350 mA för AAA respektive 1000 mA för AA, C och D. Nackdelarna är att den inte visar hur mycket kapacitet batterierna har kvar samt att ett menyval gäller alla kanaler. D.v.s. kör man en rekonditionering görs det på alla åtta kanaler. Detta är ett designval då man inte vill att ett batteri laddas medan fyra urladdas och producerar värme.

Batterier

När det kommer till batterier rekommenderar jag generation II eller III av NiMH-batterier. Laddningen håller betydligt längre i dessa än dess föregångare även om inte kapaciteten är lika hög. Sanyo Eneloop är det märke på laddningsbara batterier som jag fått bäst resultat med. De håller laddningen längre och än så länge har inget av batterierna givit upp. Även IKEA:s batterier Ladda ska vara tillverkade från samma fabrik. Biltemas batterier har inte heller givit upp, men tappar laddningen snabbare. GP och Powerbase tappar laddning och har i min ägo även lagt av.

Laddning

För att ladda NiMH-batterier i batteriladdaren är grundregeln att köra en break-in, en funktion som MH-C9000 har, vid första uppladdning. Detta för att få så hög kapacitet på batterierna som möjligt. Vill man gå in på djupet står mer i länken nedan. Stoppa i batterierna och välj break-in. Välj vilken kapacitet just dina batterier har. Batteriladdaren kommer då att med låg ström ladda dina batterier.

Därefter och i fortsättningen ser du till att ladda dina batterier med 0,33 C, d.v.s. 33% av kapaciteten. Då lever batterierna längst i just denna batteriladdare. Understiger man det finns det risk att batteriladdaren MH-C9000 inte känner av när batteriet är fulladdat och kommer då istället överladda ens batteri.

Exempel:

  • Ett batteri med kapacitet på 2450 mAh ska laddas med 808 mA i timmen. Med batteriladdaren MH-C9000 blir det då 800 mA.

Vill man veta mer om batteriladdaren MH-C9000 finns det en FAQ inne på candlepowerforums som är mer utförlig i sin beskrivning av batteriladdaren, men då på engelska. En motsvarande finns för MH-C808M.

För Canonrelaterade inlägg, se vidare:

Andra populära inlägg, se vidare:

/Kameratrollet – Fotokurs och fotograf i Skåne

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *