En kulturkrock under luciafirandet

lucia_MG_1930

I dag fick jag lära mig någonting nytt om Japan och dess folktro. Det där med att klä sig i vit klädsel och bära brinnande ljus i håret är inte någonting som enbart förekommer i Sverige. Men i Japan har det en annan historia.

Det hela började med att jag och tjejen besökte Raus kyrka för att titta på luciafirandet där. Och visst var det fint att både titta och att lyssna på. Men när jag efteråt frågade tjejen vad hon tyckte svarade hon bara ”hen”. Inte som i svenskans ”en hen” utan det japanska ordet 変 med betydelsen konstig. Hon tog upp mobiltelefonen och visade mig den japanska versionen.

SekienUshi-no-tokimairiTeckning av 鳥山 石燕, Toriyama Sekien, 1779.

Nog är det snarlikt för att inte säga likt. Det finns fler bilder både här och här. Folktron kallas 丑の刻参り, ushi no koku mairi, vilket borde betyda bedjan under oxtimmarna. I Japan är oxens tid på dygnet mellan 01:00 till 03:00 på natten. Under sju nätter vid oxtimmarna gick man upp på natten och slog en större spik i ett träd för att förbanna någon till döds. Blev man påkommen fick man börja om på nytt. I senare teckningar syns även en halmdocka, se de tidigare länkarna. Ljusen i håret är fästa vid ett grytställ som på huvudet bäres upp och ned. Ursprunget ska ha varit att önskningar som önskats under oxtimmarna under oxens dag, oxens månad och oxens år ska ha givit bäst förutsättningar för att gå i uppfyllelse. Att det sedan urartat till att önska livet ur folk är en intressant knorr på historien.

Mest kända plats är templet 貴船神社, Kifune jinja, i Kyoto. Sagan om 橋姫, hashihime (Broprinsessan) utspelar sig vid Kifune där prinsessan väntar på sin älskade. Efter att ha väntat förgäves besöker hon templet och önskar sig att hon ska förvandlas till en demon. Efter den sjunde natten förvandlas hon till en demon och har ihjäl både sin älskade och hans älskarinna.

Klart intressant och med den här vetskapen kan man tänka sig att man som svensk i Japan inte ska springa runt i luciaklänning och med ljus i hår utan att i förväg meddela vad man ska hitta på.

Om du gillar detta inlägg finns det fler inlägg med liknande tema. Till exempel Sweden Hills eller Kaiten.

2 svar på ”En kulturkrock under luciafirandet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *