Återskapa förlorade bilder

Det har säkert hänt dig en eller flera gånger att du råkat trycka på formatera och raderat alla dina bilder från ditt minneskort. Något som lätt kan hända om man inte har det som rutin att alltid backa upp bilderna när man kommit hem. Det är bara det att bilderna oftast inte är raderade. I de flesta fall är det enbart katalogen till bilderna som är borta och inte bilderna.
Detta innebär att man kan återskapa de bilder som man formaterat.

I mitt tycke det bästa sättet att återskapa raderade bilder, eller filer i allmänt, är att använda sig av programmet Testdisk/Photorec. Detta program bygger på öppen källkod vilket innebär att vem som helst kan granska och förbättra det. Låt dig inte skrämmas av att det är textbaserat även om det finns ett användargränssnitt för Windows i samma mapp som heter QPhotorec. Kanske enklare för nybörjare?

Två saker att tänka på innan man använder sig av Testdisk/Photorec är att:

 1. överskriven information kommer inte åter. Canons kameror som har SD-kort har något som heter lågnivåformatering. Efter en sådan hittar man inga bilder. Det beror på att funktionen skriver över bilderna. Funktionen finns inte på Canons kameror med enbart CF-kort.
 2. se till att Testdisk/Photorec inte ligger på mediet/kortet du återskapar från. I så fall är risken att du skriver över den information du försöker återskapa.

Hur man går till väga

 1. Börja med att ladda ned och läs hur man installerar programmet. Har du Windows finns här direktlänken till den nedpackade fil du behöver.
 2. Dra i gång programmet. För Windows packar man först upp testdisk-7.2.win.zip till mappen testdisk-7.2 och lägger mappen på exempelvis skrivbordet. Därefter öppnar man mappen och klickar på Photorec_win.exe om man vill ha kommandotolken nedan eller QPhotorec_win.exe om man vill göra Windows-gränssnittet i videon ovan. (För Ubuntu finns programmet i programcentralen. Startas genom att man skriver Photorec i Terminalen och trycker enter.)
 3. Följ bilderna nedan:

photorecVälj vilken diskenhet som det ska återskapas från. I mitt fall ett SD-kort på 16 GB. De övriga enheterna är en hårddisk på 750 GB som kommer från Hitachi och en SSD på 8012 MB som hör ihop med hårddisken. Ofta kan man gissa sig till vilket som är vilket när man väl läst rad för rad. Tryck ENTER.

photorec 1Välj om du vill söka från en partition eller ett helt diskutrymme. Att avsöka ett helt diskutrymme kan vara bra om man misstänker att diskutrymmet är trasigt. Längst ut till höger i den markerade texten högst upp står Whole disk, d.v.s. hela disken.

Längst ned i samma ruta kan man välja att selektera en del filtyper, men det är inget måste. Photorec kommer återskapa allt som ligger på minneskortet. Tryck ENTER för att fortsätta.

photorec 2För kamerabilder på minneskort, använd Other och inte ext2/ext3. Kameror använder nämligen FAT32 eller exFAT. Tryck ENTER för att fortsätta.

photorec-6Läs igenom vad det står vid Directory. C:\Users\MacGyver\Desktop\testdisk-7.0 innebär att bilderna kommer återskapas i mappar i mappen testdisk-7.0 som ligger på skrivbordet (Desktop). Är du nöjd med adressen vilket jag alltid är trycker du på C på tangentbordet. Q innebär att du avbryter.

photorec 3Programmet söker igenom diskenheten. Hittills har 31 tiff (råfiler) och en jpg hittats.

photorec 4Programmet meddelar när det är färdigt och även var man kan finna sina bilder. Tryck ENTER för att avsluta.

photorec 5Bilderna ligger där de ska ligga och det rör sig fortfarande om råfiler från Canon med filändelsen CR2, trots att det stod TIFF tidigare. Vad som dock inte är som det ska är namnet på varje fil, men det är en småsak i det stora hela. Om du tittar högst upp i rutan ser du i vilken mapp bilderna ligger. Mapparna får namn som recup_dir.1, recup_dir.2, recup_dir.3 osv.

photorec 5

När du är färdig med återskapningen och nöjd kan du formatera kortet. Canons kameror med SD-kort har valet att lågnivåformatera för att maxa prestandan. Efter en lågnivåformatering kan man inte få tillbaka bilder med exempelvis Photorec.

Expertläge

Hittas inga bilder? Testa då att slå på expertläget i Options. Välj nej om du får andra frågor som unformat.

Välj Options
Expert mode: Yes
Välj 512 i block size när du frågas om det

 

Känner du att den här guiden var givande? Kika gärna in på inlägget felsök en Canon eller de andra fototipsen på sidan.

Glöm inte bort att prenumerera på inläggen via  feeds. /Kameratrollet – Fotograf och fotokurs i Skåne

6 svar på ”Återskapa förlorade bilder”

 1. Hej,
  bra information! Felet med mitt kort som sluttade vara läsbart mitt i en fotosession av blodmånen. Konstaterat sedan dess att ingen kortläsare kan läsa kortet, mao får ingen kontakt med det. Misstänker att inte heller det här återskaparprogrammet fungerar.
  Kortet är ett Sandisk Ultra 80 mb/s sdxc 10 64 gb. Mitt första med 64, brukar använda 32 gb och kommer bara köpa sådana i fortsättningen.
  Alla förslag till lösning på problemmet mottages tacksamt.
  MVH
  Torsten Ljung

  1. I vissa fall kan man testa byta operativsystem. Personligen känns det som att mitt Ubuntu lättare accepterar kort med skrivfel. Känner du någon som använder Ubuntu/Linux kan du fråga om denne vill hjälpa dig. Filsystement exFAT behöver installeras först eftersom det är en Microsoftprodukt. Är det helt dött så som du beskriver kan det tyvärr vara kört om man inte har lust att skicka det till IBAS för 11000 kr.
   /Peter Wemmert

   1. Hej!
    Hittade den här sidan när jag letade efter program att återskapa bilder från ett formaterat minneskort. Fungerar kanon. Enda smolket i bägaren var att jag inte fick tillbaks dem i full upplösning. Men hellre det än inga bilder alls. Tack så mycket för den här publiceringen.
    MVH
    Christer Eriksson

    1. Hej!
     Bildfiler består ofta av flera bilder. En råfil från Canon har utöver råfilen fyra mindre bilder i sig.

     Det låter som de bilder du fått fram är tumnaglar i detta fall. Återkom via mejl om du behöver fortsatt hjälp så tittar jag på det tillsammans med dig.
     /Peter Wemmert

    2. Vet inte vad som hände, men när jag tittade först på bilderna visades en lägre upplösning än originalet. Men när jag flyttat dem till min bildbehandlingsdator och öppnade dem i Lightroom var dom faktiskt originalupplösning. Så ack än en gång för publiceringen av detta fantastiska program.
     MVH
     Christer Eriksson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *