När ofokus blev fullmåne

I ett inlägg på Facebook den 15 juni som snabbt blivit populärt samt på Twitter påstods det att att en ljusfläck ovanför reportern Elin Jönsson i Ukraina under natten skulle vara en fullmåne, trots att nästa fullmåne först ska ske den 3 juli 2023.

Vad som menas är svårt att förstå då varken måne eller skugga efter en måne syns. Men det måste vara den ljusfläck som bildats p.g.a. att bakgrunden är ofokuserad som åsyftas.

Enbart okunskap om optik eller en påverkanskampanj? Martin Stensö som driver kontot har synts med systemkameran Fujifilm X-Pro1 förr och borde känna till hur en ofokuserad bakgrund kan se ut.

Inlägget hos Facebook genererade 564 likes, 114 kommentarer och 103 delningar.

Tre stycken såg dock igenom det hela. Åtminstone var en av dem närmare vad det troligtvis rör sig om.

Vad det i stället ser ut att vara

Efter att ha sett det aktuella klippet märks det att kameran, förmodligen en småbildskamera Sony A7s, står på stativ och att ljusfläcken vandrar snett nedåt. Ljusfläcken är inte i fokus och skulle kunna vara en stjärna eller planet i bakgrunden, men som p.g.a. ofokus och bokeh får ett karaktäristiskt utseende. En stor del av dessa ljusfläckar har vanligtvis även cirklar (onion-ring bokeh) inuti sig som beror på hur asfäriska linselement tillverkas eller, förhoppningsvis, har tillverkats.

Sista kommentaren om bra skärpa på månen/lampan är obegriplig då ljusfläcken är helt ofokuserad.

Bilden ovan visar Venus. 105mm och en småbildskamera. Fokusen är ställd på lite mindre än tre meter varför Venus blir ofokuserad och ser ut som den gör. Vid en snabb blick på bilden skulle det kunna vara en fullmåne under skymning/gryning.

Andra fall när ofokusen spökar

Det finns ett antal filmklipp av våra planeter där man helt missat fokus. Gör inte om samma misstag och lär av videoklippen nedan. Att fotografera planeter kräver inte enbart rätt fokus och exponering, det kräver även rätt atmosfäriska förhållanden för att minimera effekten av den dallrande luften.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *