GPS i kameran

Är det någon nytta med att ha en inbyggd GPS i sin kamera? Ja, skulle jag efter att ha använt GPS en längre tid säga. GPS:en är inget jag dagligen använder, men när jag är på resande fot och när jag tagit tusentals bilder över kyrkor, runstenar och gravfält är det inte enkelt att minnas varje plats.

gps
© OpenStreetMaps bidragsgivare

Bilden ovan är en kartbild över Visby med alla sina kyrkoruiner. Den ena ruinen är inte den andra lik, men i mängden kan förvirringen lätt slå till. Att då ha en kartbild för att återkoppla rätt byggnad till rätt bild är guld värd. När jag fotograferade skånska värn slog jag även då i gång GPS-funktionen. För några år sedan fotograferade jag närmare hundra skånska kyrkor. Jag glömde då namnge en av dessa vilket lett till att jag inte har någon aning om vilken kyrka jag egentligen fotograferat. Något som skulle ha varit enkelt åtgärdat med en GPS-tagg.

Till GPS:ens nackdel är förstås att den drar ström och dränerar kamerabatteriet fortare. För nyare kameror med inbyggd Wi-Fi börjar man även se att en mobiltelefons GPS nyttjas.

För kameror utan GPS

Trots avsaknad av GPS eller Wi-Fi finns det en möjlighet även för äldre kameror, så länge man äger en mobiltelefon som kan spara GPX.

Geo Tracker är en GPS-loggare som man efter en loggning kan välja att spara i GPX. GPX-filen kan man därefter exempelvis ladda in i råkonverteraren darktable genom att lägga GPX-filen i samma mapp som bildfilerna ligger i. Man kan även använda Exiftool för att bädda in koordinaterna i råfilen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *