Skeppssättningen i Tollarps skog

I och runt Tollarps skog finns det mängder av fornlämningar. En hel del har i vanlig ordning förstörts av skogsbruk och jordbruk. Totalt ska det finnas fyra skeppssättningar i Tollarps skog. Den näst största, 18 x 5 meter stor och liggandes i NNV-SSÖ-riktning är den som pryder omslagsbilden och är den som syns på den övre av flygbilderna.  Alla 17 (ursprungligen 20) stenar utom en ligger ned. På en sten norr om skeppet ska det dessutom finnas älvkvarnar.


Visa större karta

Skeppssättning i Tollarps gravfält

Inne i ett parti med sly kunde man se mossbeklädda stenar. En domarring syns tydligt.

Genom att belysa varje sten med en blixt för att sedan lägga ihop bilderna framträdde en skeppssättning tydligt.

Skeppssättning i Tollarps skog
Tollarps stenskepp, nr 2

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *