Mängder med fartkameror plundrade på kamerautrustning

Trafiksäkerhetskameror, eller bara fartkameror, har i Stockholmsområdet de senaste månaderna utsatts för plundring av insatser innehållande radar, blixt och kamerautrustning.  Fram till den 19:e oktober hade så många som 150 fartkameror plundrats. Enligt SVT ska varje enhet kosta 250 000 kronor att ersätta.

I fartkameran sitter en 24 GHz-radar RS242 från SENSYS, en studioblixt och en kamera med objektiv samt ett polfilter.

Tidigare har det rapporterats att kameran ska vara en som har en upplösning om 36 megapixlar vilket Nikon D800 och D810 har. Trafikverket har dessutom historiskt sett valt Nikon i sina fartkameror. Bland annat D1, D70, D80 och D200.

Polfilter med filtergänga om 67 mm vilket enbart ett fåtal objektiv från Canon har. Canon 100/2.8L Macro IS USM som har 67 mm filtergänga ser det åtminstone inte ut som på bild.

Aftonbladet skriver den 19 oktober att det rör sig om kameror från Canon och att man misstänker att de kommer användas i kriget i Ukraina. Archive.org sparade originaltexten.

”I skåpen sitter så kallade DSLR-kameror av märket Canon. Exakt likadana kameror har hittats i ryska hemmabyggda drönare.”

Ryssland har tidigare använt just kameror från Canon i sin drönarmodell Orlan 10.

Trafikverket nekar dock till att ha några kameror från Canon.

”Det är ett faktafel. Det är ingenting annat än Nikon-kameror i fartkamerorna, säger Eva Lundberg.”

Nikon D800 och D810 har däremot använts i den ryska drönaren Ptero-G0. En drönare som verkar i kriget i Ukraina.

Vid 01:20 den 21 oktober grep polisen en svensk 20-årig man i Riala i Norrtälje med koppling till stölderna. Detta enligt SvD.

Källkritikbyrån lade den 21 oktober upp en artikel om att Aftonbladet har sakfel angående kameramärke samt att någon koppling till ryska drönare mer är av ett rykte.

Tre män häktade

Den 20-årige mannen från Riala häktades den 24 oktober. Den 25 oktober häktades ytterligare två unga svenska män. En från Gustavsberg på 21 år och en från Sollentuna på 22 år. Alla tre är motorintresserade.

7 november rapporterade Norrtelje tidning att trio släppts, men att misstankarna återstår.

8 november rapporterade TV4 om att man från Trafikverket ska försöka stöldsäkra fartkameror.

Ryska spionparet

Den 29 november rapporterade SVT om att det ryska spionparet som polisen gripit ”…tidigare gjort affärer med Radioexport. Bland annat handlade det om transistorer och fartkameror, varav de senare officiellt skulle användas i den kommande OS-satsningen i ryska Sotji 2014.”

Utredningar i Uppsala län nedlagda

Sveriges radio rapporterade den 8 december att polisen lagt ned samtliga utredningar om fartkamerorna i Uppsala län. ”…det har inte gått att hitta några spår av tjuvarna över huvud taget”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *