Mängder med fartkameror plundrade på kamerautrustning

Trafiksäkerhetskameror, eller bara fartkameror, har i Stockholmsområdet de senaste månaderna utsatts för plundring av insatser innehållande radar, blixt och kamerautrustning.  Fram till den 19:e oktober hade så många som 150 fartkameror plundrats. Enligt SVT ska varje enhet kosta 250 000 kronor att ersätta.

I fartkameran sitter en 24 GHz-radar RS242 från SENSYS, en studioblixt och en kamera med objektiv samt ett polfilter.

Tidigare har det rapporterats att kameran ska vara en som har en upplösning om 36 megapixlar vilket Nikon D800 och D810 har. Trafikverket har dessutom historiskt sett valt Nikon i sina fartkameror. Bland annat D1, D70, D80 och D200.

Polfilter med filtergänga om 67 mm vilket enbart ett fåtal objektiv från Canon har. Canon 100/2.8L Macro IS USM som har 67 mm filtergänga ser det åtminstone inte ut som på bild.

Aftonbladet skriver den 19 oktober att det rör sig om kameror från Canon och att man misstänker att de kommer användas i kriget i Ukraina. Archive.org sparade originaltexten.

”I skåpen sitter så kallade DSLR-kameror av märket Canon. Exakt likadana kameror har hittats i ryska hemmabyggda drönare.”

Ryssland har tidigare använt just kameror från Canon i sin drönarmodell Orlan 10.

Trafikverket nekar dock till att ha några kameror från Canon.

”Det är ett faktafel. Det är ingenting annat än Nikon-kameror i fartkamerorna, säger Eva Lundberg.”

Nikon D800 och D810 har däremot använts i den ryska drönaren Ptero-G0. En drönare som verkar i kriget i Ukraina.

Vid 01:20 den 21 oktober grep polisen en svensk 20-årig man i Riala i Norrtälje med koppling till stölderna. Detta enligt SvD.

Källkritikbyrån lade den 21 oktober upp en artikel om att Aftonbladet har sakfel angående kameramärke samt att någon koppling till ryska drönare mer är av ett rykte.

Tre män häktade

Den 20-årige mannen från Riala häktades den 24 oktober. Den 25 oktober häktades ytterligare två unga svenska män. En från Gustavsberg på 21 år och en från Sollentuna på 22 år. Alla tre är motorintresserade.

7 november rapporterade Norrtelje tidning att trio släppts, men att misstankarna återstår.

8 november rapporterade TV4 om att man från Trafikverket ska försöka stöldsäkra fartkameror.

Ryska spionparet

Den 29 november rapporterade SVT om att det ryska spionparet som polisen gripit ”…tidigare gjort affärer med Radioexport. Bland annat handlade det om transistorer och fartkameror, varav de senare officiellt skulle användas i den kommande OS-satsningen i ryska Sotji 2014.”

Utredningar i Uppsala län nedlagda

Sveriges radio rapporterade den 8 december att polisen lagt ned samtliga utredningar om fartkamerorna i Uppsala län. ”…det har inte gått att hitta några spår av tjuvarna över huvud taget”

Åtal 2024

Den 19 april 2024 åtalades i Norrtälje tingsrätt sju personer för grov stöld och försök till grov stöld, alternativt häleri

Avrapporteringspm från CT 2022-10-23

INLEDNING RLC larmar ut att Trafikverket tappat kontakten med vissa kameror för automatisk trafikkontroll längs Riksväg 52 mellan Nyköping och Katrineholm. Det har i närtid skett stölder av kameror ur kameraskåpen vilket gör att RLC beordrar patruller från Nyköping och Katrineholm att kontrollera kameraskåp och fordon längs den aktuella vägsträckan samt anslutande vägar.

HÄNDELSEFÖRLOPP
Patrull 41-9210 med PA RV och PA LA samt 41-2640 med PA CT färdas i sydöstlig riktning längs Riksväg 52 och möter en bil i höjd med Grindstugan. Vid slagning på aktuellt fordon så framkom att det var hemmahörande på annan ort och beslut om att vända och göra en kontroll kring vad den har för ärende i området togs.

Patrull 41-2640 vände på avtagsväg mot Åbol/Alléstugan och 41-9210 vände vid busshållplats Kråketorp. Patrullerna färdades nu i nordvästlig riktning på Riksväg 52 och 41-2640 kom ikapp aktuell bil strax efter busshållplatsen vid Davidstorp. Patrull 41-2640 genomförde sedan fordonsstoppet i höjd med Överby och 41-9210 anslöt till platsen i direkt anslutning.

Undertecknad inledde med att kontrollera förarens körkort och konstaterade att det var W som framförde fordonet. W är tillika ägare av fordonet. På passagerarplats fram satt en ung kvinna med vit tröja som identifierades som M och på passagerarplats vänster bak satt en ung man med grön tröja som identifierades som P. På passagerarplats höger bak satt en ung man med svart tröja som identifierades som A. Eftersom bilen var av kombimodell utan insynsskydd genomfördes visuell kontroll av bilens bagageutrymme. I bagageutrymmet observerades en större slägga samt ett mörkt klädesplagg som låg ovanpå en flerfärgad sportbag. Invid sportbagen låg en blå skruvdragare.

W tillfrågas vad han har verktygen till och W svarar att de är bra att ha, till att skruva på saker. W blir även tillfrågad var de varit i kväll och han uppger att de åkt från Stockholm och ätit mat i Nyköping samt att de nu skulle vidare mot Strängnäs eller Eskilstuna för att träffa kompisar. På fråga vilken väg de kört kunde inte W uppge vilken väg de kört från Nyköping, W mindes inga ortsnamn eller platser längs vägen men att de inte körde på någon motorväg efter Nyköping.

Beslut om husrannsakan inhämtades från JFL inhämtades och PA VR bad W att kliva ut och uppmanade honom att öppna bagageluckan. Undertecknad, PA RV och PA LA såg nu även handskar samt PA RV anträffade en NIKON-systemkamera i väskan, systemkameran hade kablar utstickande från kamerahuset samt är av samma modell som Trafikverket uppgett sitter i kameraskåpen. Under väskan låg en avbitartång och en spärrnyckel samt i en sidoficka i bagaget låg en större batteridriven lampa.

I fickan bakpå förarstolen invid platsen där P satt anträffades ett par handskar samt vad som ser ut att vara en pannlampa. I mittkonsolen anträffades ytterligare handskar samt en större mängd kontanter i 500-kronorssedlar. I samband med det anträffade godset samt de misstänkta brottsverktygen tas beslut om att samtliga personer som färdats i personbilen ska gripas. De gripna förs till arresten i Katrineholms polisstation.

I tjänsten,
PA CT

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *