En rosa blixt eller bara klippt högdager?

TTELA och Aftonbladet skrev den 17 respektive den 26 augusti 2022 om Anders som fotat en rosa blixt i Dalskog efter ett större åskoväder.

”Meningen var att jag skulle hjälpa grannen och tröska korn, men det blir inget av det för det har regnat en skvätt, det är full fart än. Jag tog en bild på en rosa blixt och det var ju lite häftigt. Det var ingen skit på kameralinsen, den var definitivt rosa.”

I bilden hos TTELA och Aftonbladet syns en rosa blixt från ett åskoväder. Men är blixten verkligen rosa eller kan färgen bero på hur en digitalkamera fungerar?

Det hela handlar om vitbalans

En digitalkamera har vanligtvis tre färgfilter som är rött, blått och grönt. Det gröna färgfiltret täcker lika många pixlar som de röda och blåa färgfiltren gör tillsammans. Detta för att efterlikna människans öga. Det leder till att bilden innan vitbalansering kommer vara gröntonad.

I animeringen ovan är bilden först grön innan vitbalansering skett. Klippt högdager i den gröna bilden är vit då sensorn har mättats med ljus.

Vid vitbalansering ökas reglagen för röd och blå för att få mindre grön färgton och ett motiv mer likt det vi uppfattar med ögat. Det leder till att det som en gång i den gröna bilden var vitt därför blir rosa.

Råkonverterare har en funktion för att förhindra att klippt högdager efter vitbalansering blir rosa. Ett sätt är att dra ned mättnaden helt när pixlarna blir för ljusa. Ett annat är att rekonstruera från den eller de kanaler som fortfarande inte klippts och försöka skapa detaljer och färger ur omgivningen.

Vad säger att det är vitbalansen som spökar i blixtbilden?

Den rosa färgen på blixten är typisk för klippt högdager som inte åtgärdats av en råkonverterare. Utöver det är reflektionerna i bilarna inte rosa.

Det bästa sättet att avgöra vore att ha tillgång till råfilen. Med en råfil skulle man direkt kunna utläsa om högdagern klippt eller ej. Tyvärr brukar det med mobiltelefoner vara som så att råfiler är ett tillval som måste aktiveras.

TTELA:s och Aftonbladets ansvar?

Rosa högdager är vardagsmat för en fotograf som jobbar med råfiler. Så fort man får med solen klipper man högdagern. Men på redaktionerna är det kanske inte alltid fotografer som jobbar med läsarbilder? Eller så är det fotografer som aldrig jobbar med råfiler och programvara som öppet visar vad som sker under huven?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *