Extrahera jpg ur råfilen

När man fotograferar i råformat bakas en eller flera jpg-filer in. Dessa visas bland annat som tumnaglar. I formatet CR2 kan man extrahera en jpg i full storlek, om än med hårdare komprimering.

Från en 6D är exempelvis en jpg i högsta kvalitet på runt 8 MB i filstorlek medan den extraherade jpg-filen ligger på mindre än 3 MB i filstorlek. I bild överst syns den extraherade jpg-filen i ovandel. I underdel syns kamerans dedikerade jpg i högsta kvalitet. Bilderna är beskurna till att visa 100% vilket man inte ser någon skillnad hos. Först vid 400% inzoomning kan man börja skönja skillnader.

För att extrahera kan man använda dcraw:

Linux medelst Terminalen:

$ dcraw -e filnamn.CR2

Windows medelst kommandotolken:

dcraw.exe -e filnamn.CR2
När vill man extrahera?

Fotograferar man enbart i råformat och råfilen någon gång skadas kan man genom att extrahera jpg-filen rädda sin bild. Nackdelen med den extraherade jpg-filen är att inte all Exif-data ingår utan enbart det mest basala som bländare, ISO och slutartid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *