Hus- och båtägare upprörs över SD:s bildanvändningar

Sverigedemokraterna har i sitt valmaterial sökt på bildbyråer efter populära Sverigebilder som kan pryda SD:s lokala valaffischer. Tre personer har hört av sig till lokaltidningar för att protestera och två har till och med polisanmält händelserna.

Båtbilden

Rolf Grossmann i Trosa fick en bild på sin båt och lägenhetshuset där han bor tryckt på affisch med SD:s budskap.

”Jag är inte den som brukar reagera annars, men nu förknippas jag ju med detta. Alla i lilla Trosa vet ju vem den här lite ovanliga träbåten tillhör och min son (Nicklas) har spelat i NHL så det känns ju som att jag hängs ut nu. Det känns förstås olustigt eftersom jag inte vill förknippas med SD.”

Järnvägsstationen

Mattias Jacobsson äger järnvägsstationen i Hultsfred som nu pryder en valaffisch från SD.

”Jag har inte gett mitt godkännande till att de får använda en bild på mitt hus för att marknadsföra sig. Jag upprörs särskilt av att det är SD, säger Mattias Jacobsson, förövrigt aktiv vänsterpartist, som inte alls vill bli förknippad med deras politik.”

Smålandshuset

Enligt polisen Gunnar Ege i Västervik berättar han så här om anmälan:

”Personen säger att SD i Hultsfred har publicerat en bild på hans hus i sin valbroschyr. Det står något i stil med ’Förändring på riktigt, Sverigedemokraterna’. Han ifrågasätter varför hans hus är med på deras valbroschyr.”

SD tar anmälningarna med ro

Mattias Bäckström Johansson säger till Dagenshultsfred.se att anmälan om huset kommer läggas ned och att SD har all rätt på sin sida. Han svarar liknande i de övriga fall som det skrivits om och det med all rätt.

En bild på någons båt, hus, bil, cykel, häst eller sten åtnjuter inte något som helst skydd om det inte rör sig om upphovsrättsligt intrång, exempelvis ett arkitektritat hus och där den tagna bilden inte utgör ett nytt verk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *