En fråga om perspektiv

Under den första månaden i Japan var allt som nytt för mig. Något jag reagerade tillräckligt mycket för att fotografera var en kopia på ett hakkors från Nazityskland. Nu blir vi i Sverige matade med Hitler och nazism dagligen via media, så för en svensk ter det sig märkligt att finna något sådant här i en butik. För en japan har det inte samma värde. Ta gärna en titt på killen längre ned i länken vars cosplay är en nazist.

2011 uppmärksammades det runt om i västvärldens press (som gick bananas) att thailändska studenter spexat till det genom att klä sig i uniformer med nazistmärken. Svenska dagbladet kallade det för naziparad.

Men så var det just det där med perspektiv. Vad säger du om bilden nedan? Skulle du kunna tänka dig gå omkring med väskan och visa upp den litet överallt?

kaiten-DSCF0392
Från SD:s torgmöte i Helsingborg. Motdemonstrant bar den nationalistiska väskan.

Jag kan lova dig, bär du den där väskan i Kina eller Korea blir det lynchstämning. I Japan skapar den dålig stämning. 回天, eller kaiten som man skulle skriva med latinska tecken, är ordet för den självmordsubåt fylld med sprängmedel som en person fick äran att styra mot fientligt fartyg. Något mindre känd än den andra versionen av 神風, kamikaze. På japanska 神風特攻隊, kamikazetokkoutai. Väskan pryds dessutom av örlogsflaggan, d.v.s. inte den klassiska japanska flaggan.

japan korea_MG_4401
Flaggan dyker oftast fram när det vankas nationalistiska demonstrationer. Ser man den i Japan ska man som utlänning hålla sig borta.

Så, om vi återkopplar historierna är det inte mer märkligt att bära nazistsymboler i bortre Asien än att bära den japanska imperialismens symboler i Sverige. Det enda frågetecknet som lämnas kvar är varför just en som utger sig för att vara mot nationalism bär en nationalistisk väska…

Var inlägget någonting för dig? Spana då in En kulturkrock under luciafirandet.

Andra populära inlägg, se vidare:

/Kameratrollet – Fotokurs och fotograf i Skåne

4 svar på ”En fråga om perspektiv”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *