Fotokurs RawTherapee – Del 1 – Första steget

Från och med idag drar jag igång fotokursen RawTherapee. En online fotokurs för dig som vill lära dig allt om RawTherapee, den öppna källkodens råframkallare. Kursen är uppdelad i flera delar för att skapa en enklare överblick. Alla publicerade delar finner du under söktaggen Fotokurs RawTherapee. Är det något speciellt du undrar över i kursen går det bra att ställa en fråga i kommentarsfältet.

Första steget

RawTherapee finner man på sidan RawTherapee.com. Man kan under Downloads välja mellan Linux, MacOSX eller Windows. Ett forum finns även tillgängligt om man vill ställa en fråga eller söka efter svar. I forumtråden Latest builds – test the latest unstable RT kan man ladda ned betaversioner av RawTherapee. Oftast kan man som windowsanvändare finna den senaste betan här.

Ladda ned och installera. Starta därefter programmet.

Det första man möts av är RawTherapees katalog. Till vänster bläddrar man fram till sin bildmapp, i mitten finner man bilderna i den mappen och till höger har man ett s k batchsystem för att kunna implementera en inställning på samtliga valda bilder. I hörnet av RawTherpee finns även knappen Inställningar. Den kan vara i övre högra hörnet eller nedre vänstra beroende på hur du konfigurerat inställningarna.

Dubbelklicka på valfri bild och en ny ruta öppnar sig.

Överst finner du bilder att välja mellan. När jag valt min bild brukar jag klicka bort denna flik för att få en större ruta innehållande min bild. Snabbkommandot är Shift+L.

Till vänster finner du bildens händelsehistorik. Det är inte ofta jag använder den alls, så klicka bort den med. Ctrl+L för Windows.

 

Till höger finner du alla reglage du kan tänka dig behöva, och mer därtill. Du finner även Efterbehandlingsprofiler. Förinställda profiler som egentligen inte är någon höjdare. Att bygga din egen profil är A och O i denna råframkallare. Mer om hur man skräddarsyr sin profil kommer längre fram i kursen.

I den högra menyn finner du sex flikar. Exponering, Detaljer, Färger, Omvandla, Råbild och Meta.

Via Exponering kan du styra bildens ljushet, kontrast och färgmättnad. Detaljer innebär uppskärpning och brusreducering. Färger rättar till färgtemperatur och färgrymd. Omvandla beskär och storleksändrar bilden medan Råbild har automatisk brusreducering för heta pixlar och vinjetteringsreducering. Meta innehåller all metadata om bilden du kan behöva.

Framkalla en bild snabbt

Ett snabbt sätt att få ett bra resultat är att utgå från profilen Neutral vilket gör din bild platt och kontrastlöst. Under fliken Exponering trycker du på Autonivåer.

Rätta till kontrastlösheten genom att höja kontrasten via reglaget Kontrast. Mellan 40-60 enheter har jag satt på min bild nedan.

rawtherapee-exempel-590x443

 

 

Öka därefter färgmättnaden via reglaget Mättnad. Exempelbilden ovan ligger på 40 enheter.

Storleksändra nu bilden till önskad storlek. Detta gör du under fliken Omvandla och Ändra storlek. På min blogg använder jag t.ex. bildbredden 950 px för liggande bilder.

Sista momentet innan bildkonverteringen blir att skärpa upp bilden. Det gör du under fliken Detaljer och Skärpa. Zooma in bilden till 100% och dra i reglagen. Bilden ovan visar vad som är en bra grundinställning.  En parentes är dock att skärpning innan storleksförändring tar ut varandra. Bäst är att skärpa till den redan storleksförändrade bilden, men det blir under en kurs längre fram som jag visar det.

Bilden är nu färdig att processas. Du klickar nu på spara eller på Windows Ctrl+S.

Välj var du vill spara din bild, vilket filformat och vilken kvalité. Lycka till och håll ögonen på fler fotokurser genom att prenumerera på Feeds eller genom att gilla på facebook.

 

Tycker du att inlägget var bra och lärorikt, länka då gärna till det. Är du intresserad av fler tips och tricks rekommenderar jag att du kikar in på min kategori Fototips.

Mvh Peter Wemmert

 

7 svar på ”Fotokurs RawTherapee – Del 1 – Första steget”

 1. Vad intressant och lärorik det verkar vara. Ska läsa igenom allt en dag när jag har tid. Tips och instruktioner på saker och ting uppskattas alltid.

  Ja, det är klart man kan göra det! Kul att du säger så, tack så mycket 🙂

 2. Tack så mycket för detta informativa inlägg! Jag uppskattar det väldigt mycket och blir väldigt sugen på att testa RawTherapee själv istället för Lightroom 4. Funderar på att testa det till helgen när jag har ett shoot i en studio. Blir oerhört spännande!

  Vad skönt att höra att grammatiken i japanskan är enklare än den tyska. Jag hade också problem med tyskans grammatik men det blev enklare senare. Nu i dagsläget kan jag inte säga att jag är någon expert på språket men jag kan helt klart klara mig på mina kunskaper i Tyskland. Dessutom har jag ett gammalt språkcertifikat som jag tog men det var väääldigt länge sedan, så det räknas väl egentligen inte. 😉

  Smart att du sparade ihop pengarna först innan du åkte, det är ju betydligt bättre än CSN-lån! Jag tror att det skulle ta väldigt lång tid för mig att spara ihop tillräckligt mycket, men det är värt ett försök. Fick faktiskt svar från GoGoNihon idag och ska svara på emailet i helgen. De verkar vara väldigt kunniga och duktiga. Hur upplever du GoGoNihon?

  Tusen tack för länken till forumet, kikade precis på bilderna där, och herregud, de är ju totalt fantastiska! Och tusen tack för alla tips och råd du gett mig hittills, du anar inte hur tacksam jag är! Jag sparar dina råd i ett dokument så att jag vet var jag har dem när det väl är dags att införskaffa lite nya grejer till kameran.

  Jag blir så glad när folk tycker om mina bilder, speciellt när det är grymt duktiga fotografer som du. 🙂 Känner ibland att jag kanske inte förtjänar alla de fina kommentarerna då jag verkligen inte använder mig av avancerade verktyg och kan ibland tycka att jag inte heller gör något speciellt med bilderna, utgår enbart från min egen känsla. Men när besökare och läsare ser mina bilder och tycker om det som de ser, ja, det värmer verkligen mitt hjärta!

  Trevlig helg! Ser fram emot att fortsätta gräva djupare i din blogg. 🙂

  1. Har du redan betalt för Lightroom 4 tror jag nog att du trivs bättre med det, även om jag idag hittade hur man använder Adobes kameraprofiler till RawTherapee.

   Ja, grammatiken tycker jag är enklare, men kanjin kommer jag aldrig lära mig.

   GoGoNihon är enligt mitt tycke hur bra som helst. Visst, en del svar dröjde, men det berodde förmodligen på att inga nya besked från skolan inkommit.

   Visst blir man imponerad av vad ens kamera egentligen kan ta för bilder bara genom att titta i det där forumet.

   Det är fotografen som skapar bilden, inte avancerade verktyg. Mitt favoritobjektiv för porträtt är ju från Kalla krigets Sovjet och kostade mig 100 kr.

   /Peter Wemmert

 3. Hej Peter och återigen så tack för länken till din kurs.

  Har läst igenom och skall börja testa med egna bilder.
  Väldigt kul och intressant det här.

  Tryckte på facebook gillaknapp och har några vänner där som plåtar väldigt mycket så dom också kan kolla in din sida och kurs.

  Bästa hälsningar,
  Bertil

  1. Tackar!
   Jobbar tyvärr inte så mycket i RawTherapee längre dock i och med övergången till Darktable. Men Darktable fungerar tyvärr inte med Windows.

   Mvh Peter Wemmert

 4. Hej Peter,

  Formidabel kurs med fina exempel.
  Mitt engelska lexicon har någon kund ”glömt” återlämna, så jag känner mig lite otrygg med mitt RawT program på engelska. Hur fick Du ditt med svensk text?
  Nu ska fotas i huvudsak i R A W.

  Bästa hälsningar,

  Fred Backlund

  0706 990391

  1. Under inställningar i hörnet. Klicka där och du ser under fliken Allmänt ett förvalt språk.
   /Peter Wemmert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *