Dagens Cosplaybilder

Cosplay

Igår på festivalen delades det ut flygblad i vanlig ordning. I vanlig ordning kunde jag inte läsa japanskan, men bilder attraherar alltid mina ögon. Denna gång på något som såg ut som manga. Så jag tog en lapp och frågade. Uppfattade ordet cosplay vilket räckte gott och väl för mig. Så idag traskade jag dit och in på nionde våningen. Litet av en besvikelse jämfört med de två tillställningarna jag varit på tidigare. Denna gång kändes det mest som att det var en loppmarknad, men några modeller hann jag med att ta bilder på.

Bilderna är tagna med min Canon 5D tillsammans med 50/1,4. Tyvärr kommunicerar de två inte särskilt bra ihop. Trots att de är kalibrerade för några år sedan verkar det som objektivet givit upp med att sätta autofokusen rätt. Lösningen har blivit en ny mattskiva för manuell fokusering vilket fungerar bättre, men inte helt perfekt. Först när jag kan se en ljusglimt i modellens ögon har jag en chans att ställa skärpan helt rätt.

Cosplay

Cosplay

Cosplay

Framkallade via Canon Digital Photo Professional.

4 svar på ”Dagens Cosplaybilder”

 1. Jag tycker verkligen om färgerna i bilderna samt de ljusa kontrasterna. Ögonen är verkligen levande på dina bilder, riktigt snyggt! Har själv spanat lite på en 50/1,4, då min glugg enbart har /1,8. Är det svårt att få folk att ställa upp på att bli fotograferade? Jag vågade aldrig fråga folk när jag var i Harajuku (Tokyo) i februari men jag såg riktigt fina utstyrslar och en hel del cosplay också.

  Svar: tack för att du tog dig tid med att kika på min hemsida/blogg! Jag blir verkligen glad när jag får positiva kommentarer på mina foton. I ärlighetens namn vet jag inte hur länge jag har fotat, men det är ganska länge. Just ögon faller jag lätt för när jag fotar och jag tycker om att framhäva dem extra, utan att det blir ”för mycket” av det goda.

  Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska fota i Tokyo. Reser ensam och har inte alltför mycket kunskap i det japanska språket än (ska börja studera det i Linköping nu till hösten) så det känns nervöst. Samtidigt är det andra gången som jag reser dit på egen hand och det gick ju bra första gången. Jag funderar på att fota Tokyo Sky Tree bland det första jag gör, helst på kvällen med en vy över staden. Det finns en hel del parker i Tokyo som jag hoppas kunna hitta till. Tror inte att det är lika vackert landskap som i Sapporo kring Tokyo men jag kan ha fel. (ler)

  Ser fram emot att fortsätta läsa din blogg!

  1. Tack, jag gör mitt bästa även om jag sitter på en bärbar datorskärm som lämnar mycket att önska. Med histogram och litet gissningar tror jag det blir rätt.

   50/1,4 är som sagt en lurig liten sak. De första versionerna är svårkalibrerade enligt Intervision i Malmö. Måste vara en sådan jag äger. Jag fotograferar aldrig på bländare 1,4 med den ändå och den är inte speciellt snabbare än 50/1,8, så behåll du det objektivet. Har kört med ett sovjetiskt Helios 58/2 här i Japan med, men sedan den slagit i spegeln på kameran är jag smått försiktig med att använda den.

   Jag har aldrig fått ett nej när jag frågat. Jag var t.o.m. så fräck så jag i en park ”snodde” någon fotografs modell. Frågade om han behövde hjälp med reflexskärmen och fick ett nej som svar, men det accepterade jag inte.

   Både bra bilder och en bra design på hemsidan din. Gött.

   Ta dig till ett Maid Café och fråga om var du kan fota cosplay. Inne på caféet kostar det dock om du vill fota. En mycket bra fras att lära dig är denna:
   Sumimasen, anata no shashin o totte mo i desuka? Vilket betyder om det är okej att fotografera dem. Ser fram emot bilderna från Japan.

   /Peter Wemmert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *