Kameratrollet

– Fotograf & Fotokurs i Skåne

Återskapa förlorade bilder

Det har säkert hänt dig en eller flera gånger att du råkat trycka på formatera och raderat alla dina bilder från ditt minneskort. Något som lätt kan hända om man inte har det som rutin att alltid backa upp bilderna när man kommit hem. Det är bara det att bilderna oftast inte är raderade. I de flesta fall är det enbart katalogen till bilderna som är borta och inte bilderna.
Detta innebär att man kan återskapa de bilder som man formaterat.

I mitt tycke det bästa sättet att återskapa raderade bilder, eller filer i allmänt, är att använda sig av programmet Testdisk/Photorec. Detta program bygger på öppen källkod vilket innebär att vem som helst kan granska och förbättra det.

Två saker att tänka på innan man använder sig av Testdisk/Photorec är att:

  1. överskriven information kommer inte åter. Canons kameror som har SD-kort har något som heter lågnivåformatering. Efter en sådan hittar man inga bilder. Det beror på att funktionen skriver över kortet med nollor. Funktionen finns inte på Canons kameror med enbart CF-kort.
  2. se till att Testdisk/Photorec inte ligger på mediet/kortet du återskapar från. I så fall är risken att du skriver över den information du försöker återskapa.

Hur man går till väga

  1. Börja med att ladda ned och läs hur man installerar programmet.
  2. Dra i gång programmet. För Windows packar man upp testdisk-7.0.win.zip till mappen testdisk-7.0 och klickar på Photorec_win.exe. För Ubuntu finns programmet i programcentralen. Startas genom att man skriver Photorec i Terminalen och trycker enter.
  3. Följ bilderna nedan:

photorecVälj vilken diskenhet som det ska återskapas från. I mitt fall ett SD-kort på 16 GB. De övriga enheterna är en hårddisk på 750 GB som kommer från Hitachi och en SSD på 8012 MB som hör ihop med hårddisken.

photorec 1Välj om du vill söka från en partition eller ett helt diskutrymme. Att avsöka ett diskutrymme kan vara bra om man misstänker att diskutrymmet är trasigt. Till höger i den markerade texten står Whole disk, d.v.s. hela disken

Längst ned kan man välja att selektera en del filtyper, men det är inget måste. Photorec kommer återskapa allt som ligger på minneskortet. Tryck ENTER.

photorec 2För kamerabilder på minneskort, använd Other och inte ext2/ext3

photorec-6Läs igenom vad det står vid Directory. C:\Users\MacGyver\Desktop\testdisk-7.0 innebär att bilderna kommer återskapas i mappar i mappen testdisk-7.0 som ligger på skrivbordet (Desktop). Är du nöjd med adressen trycker du på C på tangentbordet. Q innebär att du avbryter.

photorec 3Programmet söker igenom diskenheten. Hittills har 31 tiff (råfiler) och en jpg hittats.

photorec 4Programmet meddelar när det är färdigt och även var man kan finna sina bilder.

photorec 5Bilderna ligger där de ska ligga och det rör sig fortfarande om råfiler från Canon med filändelsen CR2, trots att det stod TIFF tidigare. Vad som dock inte är som det ska är namnet på varje fil, men det är en småsak i det stora hela.

Känner du att den här guiden var givande? Kika gärna in på inlägget felsök en Canon eller de andra fototipsen på sidan.

Glöm inte bort att prenumerera på inläggen via  feeds. /Kameratrollet – Fotograf och fotokurs i Skåne

One Response to “Återskapa förlorade bilder”

  1. […] Har du inte formaterat ditt minneskort kontinuerligt kan det orsaka skrivfel i minneskortet. Ha för vana att alltid formatera ditt minneskort efter att du tömt det på din dator. Har du SD-kort finns det en ruta att markera under formateringen som heter lågnivåformatering. Den behöver vara ikryssad för att konditionera kortet. Nackdelen är att man inte kan återskapa minneskortet. […]

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

One Response to “Återskapa förlorade bilder”

  1. […] Har du inte formaterat ditt minneskort kontinuerligt kan det orsaka skrivfel i minneskortet. Ha för vana att alltid formatera ditt minneskort efter att du tömt det på din dator. Har du SD-kort finns det en ruta att markera under formateringen som heter lågnivåformatering. Den behöver vara ikryssad för att konditionera kortet. Nackdelen är att man inte kan återskapa minneskortet. […]

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Web Analytics