Anmäld för ”förberedelse” till olaga integritetsintrång efter olycksbilder

Under morgonen den 23 augusti inträffade en trafikolycka i höjd med Grådöbron i Hedemora. Polispatrullen på plats uppmärksammade att en man i 50-årsåldern stannat till och hoppat ur bilen för att fotografera olyckan och dess offer.

Mannen anmäldes för olaga integritetsintrång trots att inget i anmälan påvisat att mannen spridit materialet. Någonting som krävs för att det över huvud taget ska kunna vara olaga integritetsintrång. I anmälan står däremot förberedelse till olaga integritetsintrång. Förberedelse till olaga integritetsintrång finns ej med i brottsbalken. Fallet kommer därför sannolikt att läggas ned.

Uppdatering 2021-10-13: Fallet lades ned redan dagen efter med motiveringen att gärningen inte är brottslig.

Delar ur anmälan
INLEDNING

Patrull 25-1110 med Pa JE och Pa SS är 2021-08-23 på RV70 i höjd med Grådöbron med anledning av en trafikolycka som skett när de upptäcker en person som går fram och fotar olycksplatsen samt de inblandade.

BROTTET

Förberedelse till olaga integritetsintrång då misstänkt har gjort intrång i privatlivet hos de inblandade personerna på olycksplatsen genom att ha fotograferat när de inblandade befinner sig i en mycket utsatt situation. Brottet har inträffat 2021-08-23 07:55. Brottet är angivet till åtal av XXX 2021-08-24.

BESLUT

Husrannsakan i mobiltelefon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *