Fågelfotograf fotade stridsledningscentral

En fågelfotograf stannade den 4 maj 2021 till vid en badplats i Bålsta för att fotografera fåglar. Han ställde sig på en bro och när han fotograferat såg han på bilderna skyddsobjektsskylten med avbildningsförbud ute i vattnet.

Skyddsobjektet han fotograferade är en av Sveriges stridsledningscentraler och 2013 pekades de ut som tänkbara mål för ryskt attackflyg.

Mannen, som är medborgare i U.S.A, åtalades den 13 augusti 2021 för brott mot skyddslagen varpå åklagaren yrkade på dagsböter samt förverkat minneskort.

Delar ur polisens förundersökning

Förhör med SW 2021-05-04

Förhörsledarens frågor och anteckningar kommer att skrivas i kursivt.

Berätta vad det är som har hänt

Jag såg i våra kameror att en man fotade mot vårt område. Mina kollegor träffade på honom på parkeringen här sedan. Han uppgav till oss att han fotat av fåglar och när han upptäckte att det var skyddsobjekt så slutade han fota.

Det finns tydliga skyltar uppsatta på den bro han har stått på där det framgår att det är fotoförbud. Jag såg i våra kameror att han stod på den bron. Han borde ha sett skyltarna innan han började fota.

PM av pa JE 2021-05-04

Patrullen samtalade med B men lyckades inte få tag i någon tolk. Men B berättar att han stannade vid sjön på vägen hem till Stockholm för att fotografera sjön och fåglarna. B berättar att han inte la märke till vad det var för skyltar mitt i sjön och på andra sidan förrän han zoomade in på sin bild och såg att det visade fotoförbud. Vid det laget gick han tillbaka till sin bil men då hade militären redan kommit till platsen.

PM av NM 2021-06-29

Visar samtliga bilder som mt tagit för LM från Försvarsmakten. LM berättar att det är först från bild 291 som fotografierna visar skyddsobjektsområdet.Dessa bilder fortsätter till bild 357 som är den sista bild som tagits. Undantag är dock bild 307-312 och 335-335 som inte visar något av betydelse.

Jag frågar LM om bildernas betydelse men han kan inte gå in närmare på vad det är som fotograferats p.g.a. sekretesskäl. Dock är bilderna enligt hans mening inte att se som ringa. LM vill att samtliga bilder hemlighetsstämplas och att beslag i ärendet förverkas om möjligt.

Förhör med B 2021-08-12

Förhörsledarens frågor och noteringar i kursiv text.

B har avböjt att ha engelsktalande tolk så förhöret hålls på svenska.

B informerad om sina rättigheter enligt FUK12. Rätt till försvarare, rätt att inte yttra sig om misstanken eller på annat sätt delta i utredningen av hans skuld, rätt till tolk samt rätt att ta del av utredningen.

Har förstått dina rättigheter:
B säger att han har förstått.

Går det bra att vi håller detta förhör utan att du har en försvarare närvarande?
B säger att det går bra.

Vid en eventuell rättegång, vill du ha en försvarare då?
Ja, det vill B men han får återkomma med vem i så fall.

B underrättad om misstanken olovlig avbildning av skyddsobjekt genom att B har fotat ett område tillhörande skyddsobjektet. Detta inträffade på Ekillabadet vid Enköpingsvägen 80, Bålsta den 4 maj 2021 kl 18:15.

Har du förstått misstanken?
B säger att han förstår misstanken.

Kan du berätta om den aktuella händelsen, gärna så detaljerat som möjligt?
B berättar att han var i Gällstavikens naturreservat den aktuella dagen, det är känt för många intressanta fåglar och terräng. Det är B:s hobby att fotografera natur. B har försökt att bocka av sin lista på fåglar som han vill fotografera. Han har varit i många naturreservat och fotograferat fåglar. B har hållit på med detta sedan han var 15 år gammal. Detta är första gången något sådan här hänt honom.

När han var på väg hem på E18 såg han Ekillabadet och det såg intressant ut och han såg några fåglar, B parkerade och tog sin kamera och gick längs vattnet och längs en stig. Han tog några bilder på fåglar och blommor och sen hamnade han vid vattnet där det var smalt och det fanns en bro. B tog bilder på en fågel som flög över vattnet och fågeln landade på en gul skylt i vattnet. B tyckte att det var intressant att den landade där dels för att det stack upp en skylt i vattnet och dels att fågeln landade på skylten. B tog några bilder på en and som badade och en blomma på väg tillbaka till bilen. När han kom till bilen mötte han några militärer som sa att de sett mig på sin kamera och att han fotograferat. B visade bilderna för dem och förklarade för dem att det inte var meningen att fota något känsligt.

Sa militärerna något mer?
B berättar att de inte sa något speciellt, inte mer än att han inte borde ha varit där och tagit bilder. B säger att det inte fanns någon skylt på parkeringen som sa att det var militärt så han förstod inte att det var något särskilt där. Förrän efter att han fotat den gula skylten.

Såg vad som stod på skylten?
Ja, det gjorde han. Skylten skrämde honom inte och B riktade inte sin kamera bortom skylten.

Då såg du att det var fotoförbud som stod på skylten?
Ja, B såg symbolen med en kamera med ett streck över och då tänkte han att det var området bakom skylten som man inte fick fota. B känner sig väldigt dum över att han fotade där trots skylten.

Hur många bilder uppskattar du att du tog där?
B säger att han skulle gissa på kanske 50 vid Ekillabadet. När han fotograferar fåglar så har han en inställning så att det blir serier med bilder. Den funktionen har han påslagen när han tar bilder på fåglar, men inte blommor.

Förklarar sekretessmarkering på bilderna och att de därför inte finns med i ärendet. Men enligt Försvarsmakten så har du fotograferat skyddsobjektsområdet. Vad har du att säga om det?
B säger att han nu förstår att träden och området bakom inte fick fotograferats, och det har han gjort i och med att han tog bilder på fågeln och då kom området med i bakgrunden.

Är det något ytterligare du vill lägga till?
När B var där så skyndande han sig tillbaka till bilen för att han fick ett samtal från sin fru som slagit huvudet i marken. B säger att han glömde att nämna det tidigare. Han är ledsen för det här och det var onödigt att han tog bilderna som han gjorde. Han försöker att hantera det här på ett så bra sätt som möjligt.

Om du ser någon sådan skylt framöver kommer du då att fotografera igen?
Nej, säger B det kommer han absolut inte göra. B har haft stor ångest över det här och funderat på varför han var tvungen att stanna där och fotografera. Han kommer aldrig åka tillbaka till Ekillabadet igen.

Enligt militären är det skyltar på bron, såg du dem?
B säger att han inte såg skylten på bron utan endast de ute i vattnet. De skyltarna måste ha varit längre ut på bron än vad B var.

Vad är din inställning till misstanken, erkänner eller förnekar du brott?
B erkänner brott eftersom han nu förstår att det är området som är skyddsobjekt och inte en specifik byggnad. B har dock inte haft för avsikt att fota något känsligt.

Förhörsnoteringar upplästa och B har inget ytterligare att lägga till.

B godtar ett strafföreläggande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *