Tog mobil och raderade bilder – egenmäktigt förfarande

Detta är Örebro tingsrätt B 5167-13 från slutet av 2013 och är för fotografer intressant då den behandlar det rättsliga efterspel när någon raderar en fotografs bilder.

Domslut

Begångna brott                       Lagrum
Egenmäktigt förfarande      8 kap 8 § 1 st 1 p brottsbalken

Påföljd
Dagsböter 30 á 100 kr.

YRKANDEN M.M.

Åklagaren har yrkat i enlighet med bilaga 1.

PA har vidgått att han tagit och brukat telefonen på det sätt som åklagaren påstått men han bestrider att han därigenom har gjort sig skyldig till något brott.

DOMSKÄL

Skuldfrågan
Vid huvudförhandlingen har förhör hållits med EA och PA.

EA har berättat i huvudsak följande. Han såg hur hans kompis blev nedtryckt på marken av PA. Han ansåg att PA inte hade någon rätt att bete sig på det sättet varför han i ett senare skede gick fram mot scenen och tog bilder på PA med sin mobiltelefon. PA uppmärksammade fotograferingen och gick fram till honom, tryckte ner honom på marken, tog mobiltelefonen från honom, gick bakom scenen och återvände kort därefter. När han fick tillbaka telefonen var bilderna borttagna. Han kan inte minnas hur mycket alkohol han druckit under kvällen men han vet att han skulle jobba dagen efter så det kan inte ha varit alltför stora mängder.

PA har berättat i huvudsak följande. Han var scenvakt den aktuella kvällen. EA såg när han tog ut EA:s kompis, som hade tänt den bengaliska elden. EA kom därefter fram mot scenen tillsammans med kompisar. De var hotfulla och provocerande och i samband därmed sträckte EA fram armen och tog bilder på honom med mobiltelefonen. Han befann sig då på andra sidan staketet framför scenen. Han kan inte minnas exakt vad som sades men han upplevde situationen som hotfull. Han tog mobiltelefonen ur handen på EA, raderade bilderna och lämnade tillbaka mobiltelefonen. Det stämmer inte att han knuffat omkull EA. Efter händelsen gick han bakom scenen och inväntade polis.

Tingsrätten gör följande bedömning.

PA har bekräftat att han tillfälligt tillgripit EA:s mobiltelefon och att han raderat fotografier från den innan han lämnade tillbaka den till EA. Tingsrätten konstaterar att EA inte lämnat PA något uttryckligt samtycke att använda hans mobiltelefon på det sätt som gjordes. Vidare kan PA i förevarande situation svårligen ha varit av den uppfattningen att det mellan honom och EA förelegat ett tyst samtycke att få använda mobiltelefonen på det sätt som gjordes. Således finner tingsrätten att PA, med uppsåt, olovligen har tillgripit och brukat EA:s mobiltelefon på det sätt som åklagaren gjort gällande. Eventuell knuff eller andra uppkomna skador i samband med tillgreppet ryms inte inom ramen för tingsrättens prövning.

PA, som vidgått att han tillgripit och brukat mobiltelefonen, har bestritt ansvar för brott och har till grund för det, vad får förstås, gjort gällande att gärningen skulle vara ansvarsfri på grund av den föreliggande hotfulla situationen. I den delen konstaterar tingsrätten att det varken av vad PA själv berättat eller av omständigheterna i övrigt har framkommit något som talar för att situationen skulle ha varit sådan att den kan likställas med ett pågående eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom. Det PA har berättat kan inte heller anses innebära att han skulle ha upplevt situationen på det sättet. PA har uppfattat det hela som en provocerande eller allmänt hotfull situation och han har då valt att gå från avspärrat område fram till EA och plocka mobiltelefonen ur handen på denne. Handlingen i sig, som då varit riktad mot EA som skulle ha varit angriparen, är således inte heller sådan som rimligen kan förväntas till avstyrande av ett pågående eller överhängande brottsligt angrepp på hans person.

Gärningen kan därmed inte anses vara fri från ansvar varför PA ska dömas får åtalad gärning som är att bedöma som egenmäktigt förfarande.

Påföljdsfrågan
Tillgreppet av mobiltelefonen har varit kortvarigt. Det har i övrigt inte framkommit några särskilt försvårande eller förmildrande omständigheter som påverkar bedömningen av gärningen. Påföljden ska mot bakgrund av detta bestämmas till 30 dagsböter som vardera, med hänsyn till PA:s ekonomiska förhållanden, ska kosta 100 kr.

Övrigt
Eftersom PA döms för brott med fängelse i straffskalan ska han åläggas att betala föreskriven avgift till brottsofferfonden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *