Det här med att smygfilma sina grannar

I veckan togs det upp av SvD att en kvinna och hennes man smygfilmat grannen då denne gick omkring naken i sitt hem. Kvinnan anmälde grannen och krävde 9000 kr för att hon och hennes man fått tillfälle att smygfilma. Litet knasigt i min värld. I min värld är kvinnan en ren och skär fluktare och jag förstår inte skillnaden mot mannen i Malmö som 2004 filmade sin kvinnliga granne. Ja, mer än att det förstås var ombytta roller.

Tingsrätten friade förstås mannen som var naken i sitt hem. Varför mannen inte gjort en motanmälan mot kvinnan kan man förstås fundera på, men troligtvis är det för att det ännu inte finns någon lag som inbegriper det ännu. Lagen om kränkande fotografering är nämligen tänkt att sättas i verket först till sommaren 2013.

4 kap. 6 a § Den som olovligen med tekniskt hjälpmedel i hemlighet tar upp bild av någon som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller ett annat liknande utrymme, döms för kränkande fotografering till böter eller fängelse i högst två år. Till ansvar ska det inte dömas om gärningen med hänsyn till syftet och övriga omständigheter är försvarlig. Första stycket gäller inte den som med tekniskt hjälpmedel tar upp bild av någon som ett led i en myndighets verksamhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *