Fototips del 1 – Bländaren

Bländare
Bländarvärde mellan f/1,4 till f/22.

Bländaren i ett objektiv styr skärpedjupet och ljusinsläppet i en kamera. Genom att minska diametern på ljusinsläppet kan man få skärpa genom hela bilden vilket kan vara önskvärt vid landskapsfotografering.

En stor bländare däremot (litet bländarvärde) innebär ett stort ljusinsläpp som på grund av den större strålbilden kan få ofokuserade delar att bli oskarpa.

Siffran på bländaren får man fram genom att ta brännvidden och dela den med ljusinsläppets diameter. Ett objektiv på 24 mm och bländare f/1,4 har alltså ungefär 17,14 mm om man mäter bländaren. Det är därför det på en del objektiv står bland annat f/8, d.v.s. att bländaren är 8 gånger mindre än vad brännvidden är.

Hela bländarsteg räknas med varannan dubbel, d.v.s följande:

1   1,4   2   2,8   4   5,6   8   11   16   22   32

Ändrar man bländaren med ett steg, måste man ändra ISO eller slutartid ett steg.

Objektiv är oftast som skarpast ett halvt till två steg nedbländade. Efter bländare f/8 på en kamera med APS-C-storlek (D60, D3100, 1000D, 7D) på sensorn börjar man märka diffraktion som försämrar bilden, se exemplen längst ned. Med en fullformatskamera (5DII, D700) klarar man sig litet längre innan det börjar märkas, nämligen runt f/11.

Bländare

2 svar på ”Fototips del 1 – Bländaren”

 1. Har en Canon R7 (apc) med en metabones Speed booster. Till den har jag köpt en begagnad EF 300mm F4. Med Speed boostern påkopplad står det F2.8 i sökaren. Brännvidden blir 0,71 av 300mm gånger 1,6 cropfaktor. Totalt 341 mm.

  Om detta stämmer har jag nu en 300mm F2.8 i min hand. (I stort sett) Stämmer detta eller finns det en hake någonstans?

  Med vänlig hälsning,

  Anders

  1. Speedbooster är gungfly för mig så jag visar i stället hur det ser ut mellan en 6D (till vänster) och M5 med speedbooster (mitten och höger) https://imgur.com/a/lkiQf2f
   Objektivet är ett 300/2.8L IS USM. En mer uttömmande länk https://www.bhphotovideo.com/explora/photography/tips-and-solutions/everything-you-wanted-to-know-about-speed-boosters-but-were-afraid
   Den största haken med speedbooster är skärpeförlust. Det och att ens objektivkorrigeringsprofiler inte fungerar.
   /Peter Wemmert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *