Hur flitiga är nyhetsmedier med spridningstillstånd?

I samband med åtalet mot den Umeåbo som publicerat filmer från drönare och utan spridningstillstånd väcktes en del andra frågor. Exempelvis alla drönarbilder och drönarfilmer som nyhetsmedier publicerar under dygnets alla timmar, även när Lantmäteriet och Sjöfartsverket som ger ut spridningstillstånd, håller stängt.

I proposition 2015/16:63 på sidorna 51 och 52 får man även reda på att grundlagarna inte trumfar SFS 2016:319, eller rättare sagt att man kommit fram till att så inte är fallet. En tidning med utgivningsbevis bör alltså inte vara undantagen spridningstillstånd.

Lantmäteriet fick därför frågan om hur många spridningstillstånd olika nyhetsmedier har sedan 2018:

  • Helsingborgs Dagblad 2 stycken
  • Aftonbladet 6 stycken
  • Expressen 0 stycken
  • Dagens nyheter 2 stycken
  • Sveriges television, SVT 148+42 stycken
  • Västerbottens-kuriren, VK Media 0+0 stycken

Felkällorna här är att annat företagsnamn kan ha använts eller annan person kan ha sökt spridningstillstånd samt att man inte alltid behöver spridningstillstånd för bilder och filmer där man i stället kan gå efter Lantmäteriets undantag. Därför valdes två stora enskilda händelser ut, Polarbrödsbranden och översvämningarna i Gävle.

I fallet med Polarbrödsbranden 2020 svarade Lantmäteriet följande:

”Vi kan tyvärr inte söka efter handlagda ärenden utifrån geografisk position, eftersom den uppgiften inte registreras i vårt handläggningssystem. Det i sin tur beror på att en ansökan kan innehålla bilder eller filmer från hela Sverige.”

Som publicist skulle man, om det gått en viss tid, kunna säga att annan sökt spridningstillstånd men att man inte önskar berätta vem. Eftersom Lantmäteriet inte registrerar geografisk position kan man inte hitta hur många tillstånd det finns för ett område.

Översvämningarna 18 augusti 2021

På frågan om översvämningarna i Gävle 2021 var svaret mycket enklare.

”För översvämningarna är svaret lätt eftersom vi ännu inte har handlagt inkomna ansökningar från den 18-19/8.”

Har man som publicist drönarbilder eller drönarfilmer från översvämningarna måste man alltså ha gått efter Lantmäteriets undantag för att få publicera materialet. Har man fått med horisont gäller inte undantagen. Vid tillfället för svaret från Lantmäteriet hade följande nyhetsmedier redan publicerat drönarbilder eller drönarfilmer där horisont syntes:

Västerbottens-Kuriren publicerade en längre artikel om åtalet den 15 augusti för att tre dagar senare ignorera det spridningstillstånd man själv skulle ha behövt söka.

Folkbladet publicerade den 19 augusti en större artikel om spridningstillstånd och redde där ut vad som gällde, trots att man bara en dag tidigare ignorerat det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *