Strafföreläggande för att ha flugit drönare vid Drottningholm

Två från Ukraina besökte Drottningholms slott under augusti 2019. En av dem flög med drönare och filmade Drottningholms slott varpå han blev anmäld för brott mot skyddslagen och brott mot luftfartslagen. Han godtog strafföreläggande och fick enbart betala böter för olovlig avbildning av skyddsobjekt.

Skyddsobjektet Drottningholm har ett speciellt avbildningsförbud. Enligt ett beslut från Länsstyrelsen i Stockholm från 2014 står följande:

”Länsstyrelsen beslutar också om för­bud mot att göra avbildningar (inkl. fotografering), beskrivningar eller mätningar inom slottet och i högvaktsförläggningen.”

Nyckelordet här är inom. Flyger man exempelvis med helikopter, luftballong eller passagerarflygplan och fotograferar Drottningholms slott ska man inte kunna bli dömd eftersom man inte har gjort en avbildning inom slottet. Inte heller om man utifrån fotograferar med drönare, men nu är hela området kring Drottningholm ett restriktionsområde vilket innebär flygförbud.

Strafföreläggande

OLOVLIG AVBILDNING AV SKYDDSOBJEKT
Du har olovligen avbildat skyddsobjektet Drottningholms slott. Det hände den 29 augusti 2019 på Drottningholms slott, Ekerö kommun.

Du begick gärningen av oaktsamhet. Oaktsamheten bestod i att du inte förvissade dig om att förbud rådde mot att avbilda skyddsobjektet.

Datum
2019-08-29

Lagrum
7 § 2 st och 30 a § skyddslagen (2010:305)

PÅFÖLJD
Dagsböter 30 å 50 kronor = 1 500 kronor.

Avgift till Brottsofferfonden
800 kronor

Delar ur förundersökningsprotokollet

Anmälan

Inledning

Patrull 33-4120 med PA FS/M blir beordrade till Drottningholms slott med anledning av att två utländska medborgare omhändertagits då de flugit med drönare över skyddsobjekt.

Brott
BROTT MOT SKYDDSLAGEN då de misstänkta gemensamt och i samförstånd uppsåtligen eller av oaktsamhet brutit mot ett förbud mot att göra avbildningar, beskrivningar eller mätningar som avses i 7 § andra eller tredje stycket Skyddslagen då han flugit med drönare över skyddsobjektet Drottningholms slott. Brottet skedde 190829 på Drottningholm på Ekerö.

BROTT MOT LUFTFARTSLAGEN då de misstänkta gemensamt och i samförstånd har manövrerat ett luftfartyg inom ett restriktionsområde utan behörighet till detta. Brottet skedde uppsåtligen eller oaktsamt på Drottningholm i Ekerö 190829.

Omständigheter
Soldater på området observerar hur en drönare flyger över skyddsobjektet. De lokaliserar personen som flyger drönaren och beordrar personen att ta ner drönaren vilket han gör. Samtidigt kommer en vän till personen som flyger drönaren. Soldaterna omhändertar personerna och tillkallar polis. Patrullen griper de två personerna och de förs till Solna polisstation.

Polisiära åtgärder
Beslag av drönare, beslut JFUL MS 190829 kl. 17:02.

Förhör med soldat DP 2019-08-29

DP tjänstgör som patrullchef på Drottningholms slott.
Post-tvåan observerar en drönare som flyger över skyddsobjektet på västra sidan över slottet. Post-tvåan kontaktar då patrullchefen DP som tar med sig en patrullmedlem och springer mot Herkulesstatyn. DP observerar drönaren och får sedan syn på föraren av drönaren som sitter på en parkbänk.

DP går fram till mannen och informerar om att han flyger över förbjudet område. DP begär att mannen landar drönaren vilket han gör. När mannen landat drönaren begär DP mannens namn, hemvist och födelsetid. Samtidigt observeras att drönarföraren fipplar med två mobiler, oklart vad han gjorde med dem. Under tiden kommer mannen med keps fram (YN. anteckning), han kommer över eftersom föraren har problem att förstå engelska.

Mannen identifierar sig som vän till föraren av drönaren. Föraren av drönaren visar drönaren och namnet som står på undersidan av den. Sedan ansluter vaktchefen och informerar föraren av drönaren vad som hänt. Vaktchefen frågar om de har legitimation, pass eller liknande på sig. Vaktchefen konstaterar att det finns stora förbudsskyltar i närheten med bild på en överkryssad drönare. Personerna omhändertas sedan av soldaterna och de följer med in på området.

På frågan om männen har sagt något av intresse uppger DP att männen sagt att de turistar och föraren av drönaren har sagt att han har fotografering som någon form av jobb.

Förhör med YN 2019-08-29

Förhörsledarens frågor i kursiv text

Informeras om rätten till att ha en försvarare närvarande och rätten att inte yttra sig under förhörets gång.

Har du förstått dina rättigheter?
Ja.

BROTT MOT SKYDDSLAGEN då de misstänkta gemensamt och i samförstånd uppsåtligen eller av oaktsamhet brutit mot ett förbud mot att göra avbildningar, beskrivningar eller mätningar som avses i 7 § andra eller tredje stycket Skyddslagen då han flugit med drönare över skyddsobjektet Drottningholms slott. Brottet skedde 190829 på Drottningholm på Ekerö.

BROTT MOT LUFTFARTSLAGEN då de misstänkta gemensamt och i samförstånd har manövrerat ett luftfartyg inom ett restriktionsområde utan behörighet till detta. Brottet skedde uppsåtligen eller oaktsamt på Drottningholm i Ekerö 190829.

Delges misstankar enligt ovan.

Har du förstått misstankarna? 
Ja

INSTÄLLNING
Förnekar till brott

YN uppger att han inte såg sin kompis starta drönaren.

Berätta
Vi kom till Drottningholm med färja sen buss. Sen tog jag några bilder med min smartphone. Sen gick vi till huvudentrén. I och med att vi var mycket trötta så tjafsade vi med varandra. Han gick före mig. Sen bad jag en tjej från England att ta bilder på mig. Min kompis gick iväg en bit.

Efter en stund så hör jag ett ljud men jag tänker inte på att det är en drönare. Under tiden de tog bilder på mig framför slottet, där trädgården ligger. När det hade gått 4-5 min så insåg jag att det var en drönare. Jag vänder mig om och ser den i luften. Den var i luften och jag kan inte definiera exakta platsen. Samtidigt såg jag två soldater springa mot honom. Jag kunde inte se mot vem dem springer. När jag såg att de kom fram till honom så insåg jag vad det handlade om. Jag kom fram till dem och det var det. Jag kom fram till dem för att se vad som hänt. De sa att jag skulle följa med dem. Jag följde med soldaterna. Det är inte jag som äger drönaren det är min kompis. Han är fotograf och brukar ta bilder på bröllop. Han har sitt fotolabb i Ukraina.

När du säger han vem menar du då?
V

Vad heter han mer än V? 
M

Hur högt upp var han med drönaren?
Drönaren var cirka 10 m ovanför marken. Det var så jag uppfattade det. Det var svårt att uppfatta höjden.

Hur länge flög han runt med drönaren? 
Drönaren hann vara i luften i cirka 4-5 min. Det var efter att det hade gått 4-5 min som jag insåg att ljudet kom från min kompis drönare. När jag vänder mig om så ser drönaren i luften. Jag vände mig om när jag började inse att ljudet kom från min kompis drönare.

Det var så länge som de tog bilder på mig. Det var när jag var på baksidan av slottet. Det var en förbipasserande som tog bilder på mig framför slotten. Jag tittade inte åt hans håll då vi hade bråkat.

Vad gjorde han under tiden? 
Han gick runt med sin smartphone och tog bilder.
 
Vad var avståndet mellan dig och VM när han flög drönaren? 
Han var på 40-50 m avstånd från mig.
 
Var hade han drönaren?
I väskan.

Såg du när han tog fram drönaren? 
Nej, jag stod med ryggen halvvänd mot honom. Hade jag varit vid hans sida så hade jag inte låtit honom ta fram drönaren. Jag skulle nog säga till honom att inte göra det. Sen vet jag inte hur han skulle reagera på det.

Varför hade du inte låtit honom ta fram drönaren ur sin väska? 
Jag själv har ingen drönare. Jag tycker inte det är en bra idé att använda drönare när man befinner sig i ett främmande land. För att vi inte känner till lagen här. Är man inte säker på sin sak så ska man inte flyga drönare. Jag hade sagt till honom att inte göra det. Med tanke att vi hade bråkat så hade han inte lyssnat på mig.

Vad bråkade ni om? 
Han vill att jag tar bilder på honom hela tiden. Det är långa vandringar och jag orkar inte.

Visste du om att han hade en drönare med sig i väskan? 
Ja.

Varför hade han med sig drönaren? 
Jag tror för att han ville flyga den någonstans. Han sa inget till mig. Han frågade mig inte om lov om han fick göra det. Han sa att han eventuellt skulle flyga den någonstans. Jag var helt säker på att han inte skulle flyga den där. Jag var förvånad att han gjorde det. Han hade inte planerat att göra det där. Det var möjligt att han gjorde det för att retas med mig.

Vi åkte dit för att titta på ett vackert slott. Tyvärr hade vi ingen information om att det var ett skyddsobjekt. När vi såg militären där så visste vi att det var något. Jag blev tveksam till att det bara är ett slott, en turistattraktion. Innan dess har vi varit i Wien och besökt slott. Vi såg inga militärer i Wien. Det förvånade oss.

Vad tänkte du då, när du såg militären? 
Att det fanns något där som jag inte vet. Jag förstod inte varför det fanns militär där. Jag förstod inte vad det var för objekt. Vi såg militären med detsamma. Vi uppfattade det som en performance. När vi kom dit så visste jag inte att man inte fick flyga drönare där. Vi visste absolut inte det.

Hur länge har ni tänkt stanna i Sverige? 
Vi har köpt tur och retur. 31/8 kl.06.00 ska vi åka tillbaka. Vi kom från Kiev till Skavsta. Vi flyger tillbaka från Skavsta till Kiev.

Hur länge har ni varit här? 
I dag är det tredje dagen. I går var vi ute och tittade på Gamla Staden. Vi hyrde en bostad.

Var? 
6-7 km från Stockholm City. Busshållplatsen heter Kvarholm…någonting. Jag skulle kunna visa på kartan.

Förhör med VM 2019-08-29

Förhörsledarens frågor i kursiv text

Informeras om rätten till att ha en försvarare närvarande och rätten att inte yttra sig under förhörets gång.

Har du förstått dina rättigheter? 
Ja.

BROTT MOT SKYDDSLAGEN då de misstänkta gemensamt och i samförstånd uppsåtligen eller av oaktsamhet brutit mot ett förbud mot att göra avbildningar, beskrivningar eller mätningar som avses i 7 $ andra eller tredje stycket Skyddslagen då han flugit med drönare över skyddsobjektet Drottningholms slott. Brottet skedde 190829 på Drottningholm på Ekerö.

BROTT MOT LUFTFARTSLAGEN då de misstänkta gemensamt och i samförstånd har manövrerat ett luftfartyg inom ett restriktionsområde utan behörighet till detta. Brottet skedde uppsåtligen eller oaktsamt på Drottningholm i Ekerö 190829.

Delges misstankar enligt ovan.Har du förstått misstankarna? 
Ja.

INSTÄLLNING
VM uppger att han vill ha en försvarare närvarande under förhöret.

Förhörets avbryts.

Förhör med VM 2019-08-30

VM är anhållen och hörs såsom misstänkt i ärendet. Närvarande vid förhöret är även Pa T samt försvarare GS.

Förhörsledarens frågor kommer att skrivas i kursivt.

VM delges brott enligt ovan gärningsbeskrivning.Har du förstått misstankarna?
Ja

Inställning till brott?
Erkänner handlingarna men inte uppsåt. Han visste inte att han inte fick flyga där.

VM delges sina rättigheter i enlighet med Fuk12a.

Berätta varför du åkte till Drottningholm i går och vad du skulle göra där.
Vi åkte med en båt och tänkte kliva av vid slottet och en park och som vi sett på Google. Vi klev av där för att besöka platsen. Det var turister där som tog en massa bilder. Vi gick till baksidan av slottsbyggnaden. Vi tog några bilder på baksidan och gick vidare. Jag tog fram min drönare på en bänk där en massa asiater tidigare hade stått och fotograferat. Jag såg inte skylten om förbudet. Asiaterna som säkert var tio stycken stod i vägen så jag missade anvisningen.

Vet du om att det finns skyddsområden där man inte får filma?
Ja, jag har läst på forum på Internet att man inte får närma sig slottet eller flyga över.
Generellt så känner jag till regler som finns.

Hade du någon anledning att tro att man inte fick filma/flyga drönare där?
Nej, det hade jag inte. Massa turister var överallt. Jag brukar alltid lägga märke till skyltning/förbud. Här såg jag ingen skylt.

Såg du skyltarna som sitter uppe som tydligt visar att det är drönarförbud?
Nej, jag såg inte skyltarna.

Fotade och filmade du med drönare?
Den filmade bara. Vid starten brukar jag alltid trycka igång videoinspelning, men under flygningen så kan man ta bilder också. Vid det här tillfället fotograferade jag inte.

Vad tänkte du göra med filmen/fotografierna?
Egentligen så hade jag inte tänkt göra något speciellt. Kanske visa för mina släktingar. Jag brukar filma och göra små avsnitt när jag är ute och reser.

Sände drönaren någon varning om att du befann dig nära ett restriktionsområde eller i ett sådant?
Något varnade den om. Jag la inte märke till vad dock. Det är första gång jag använder den och jag förstår den inte så bra ännu.

Hur högt flög du?
Olika höjder. Svårt att säga. Från 20 meter upptill 45 meter.

Hur länge flög du?
Upptill fyra minuter kanske.

Inställning beslag.
Gör anspråk på telefoner och drönare. Jag har såklart inget emot att man tar bort information från dessa rörande den här händelsen.

Strafföreläggande/fullmaktsförfarande
Jag godtar ett sådant och kommer att betala.

Förhörsledaren pausar förhöret och tar en åklagarkontakt. Åklagaren fattar beslut om fullmaktsförfarande samt att förverka drönaren.

VM motsätter sig förverkandet av drönaren men godtar att dess minneskort förverkas. Åklagaren godtar detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *