Jätteloka

Jättebjörnloka, jätteloka eller jättefloka. Kärt barn har många namn. Växten kan bli fem meter hög och har meterstora blad. Växten var en populär prydnadsväxt och kom till Sverige under 1800-talet. På grund av dess växtsaft och dess lätta spridning är den räknad som en invasiv art och ovälkommen i Sverige.

Man finner den oftast vid vattendrag och dess blommor och blad är karaktäristiska. Växtsaften är fototoxisk och om man får den på solbelyst hud kommer man få brännskador med bland annat blåsor, här bildexempel. Den är alltså inget som barn ska vistas i närheten av.

Får man vätska på sig ska man tvätta huden med tvål och vatten för att därefter täcka området mot solljus. Huden ska täckas under en vecka.

Att utrota jättelokan är en svår uppgift. Detta då den förökar sig extremt snabbt med 50 000 fröer, har en kolhydratrik rot och att den snabbt sätter nya blommor.

Effektivast är att bekämpa den med gift, såsom glyfosat, men det är inte alltid man har eller får använda det. Är beståndet litet kan man gräva bort växterna. Kapar man blommor och växt, med t.ex. lie, får man hålla koll på nödskott som växten skickar upp två till tre gånger med nya blommor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *