Heta pixlar och hur man mappar bort dem

Har du heta pixlar i bilder från din Canon som syns vid höga ISO-tal eller vid långa slutartider? Lugn, här kommer några lösningar.

Metoder för att ta mappa bort defekta pixlar

Brusreducering för lång exponeringstid

I din kamera finns brusreducering för lång exponeringstid. En funktion som funnits sedan Canon EOS D30 som introducerades 2000. Funktionen fungerar för råfiler och för jpg. Använder man den kommer kameran ta två bilder. Den normala bilden och en svartbild som, precis som den låter, är svart. Om det syns defekta pixlar på svartbilden mappas dessa bort hos den riktiga bilden. Nackdelen med metoden är att varje exponering tar dubbelt så lång tid. En exponering på 30 sekunder kommer kräva en svartbild på 30 sekunder.

Sensormappning i kamera

Detta är en inofficiell metod som kanske inte alltid fungerar, men gör den det så kommer den fungera för video, råfiler och jpg.

Sätt på objektivlock och täck sökaren. Starta manuell sensorrengöring och låt den vara i gång under en minut. Stäng därefter av kameran. Gör om två tre gånger om det inte fungerar första gång alternativt hetta upp sensorn först genom att videofilma tio minuter.

I bilden nedan försvann de blå, gröna och röda pixlarna efter en manuell sensorrengöring. Den gröna överst i rutan var kvar.

Låt råkonverteraren göra jobbet

I råkonverterare som exempelvis darktable och RawTherapee finns moduler som man med ett klick kan aktivera för att mappa bort defekta pixlar. Lightroom fixar det automatiskt men har inget tröskelvärde om man skulle behöva ändra styrkan. Fungerar i råformat och är en snabb och enkel metod.

Nedan finns två filer med heta pixlar att själv testa. mRAW kommer inte vara lika lätt som med en råfil som inte är färginterpolerad:

2 svar på ”Heta pixlar och hur man mappar bort dem”

  1. ”Starta manuell sensorrengöring och låt den vara i gång under en minut.”
    Manuell sensorrengöring är inget som är ”igång” överhuvudtaget. Det fäller bara upp spegeln så att du själv ska komma åt att rengöra med manuella verktyg.

    1. Stämmer. Däremot verkar det hjälpa. Och nån mappningsfunktion måste Canon ha eftersom bilden annars skulle ha sett ut som bilden hos en Canon DCS 3, d.v.s. synliga pixelfel överallt.
      /Peter Wemmert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *