Barometern nekades ackreditering p.g.a. betalvägg

Tidningen Barometern Oskarshamns-Tidningen fick i år inte bevaka Emmabodafestivalen gratis. I vanliga fall får press gratis inträde för att fotografera artister, så kallad pressackreditering.
När Barometern ansökte fick den dock från Hampus Karlsson, som jobbar med Emmabodafestivalen, frågan:
”Ämnar ni lägga era recensioner från festivalen bakom en betalvägg eller kommer de vara tillgängliga för alla? För det som ligger bakom en betalvägg är inte av intresse för oss och än mindre för våra besökare.”
Barometern kunde inte lova detta varvid Emmabodafestivalen helt enkelt nekade Barometern gratis pressackreditering. Barometerns fotograf var, ovetandes om den nekade ackrediteringen, redan på plats och nekades där inträde. Som en följd av detta skrev Kim Ustamujic Johansen, kultur- och nöjeschef hos Barometern, ett beklagande inlägg:
”Då fattade jag och mina kollegor beslutet att inte bevaka Emmabodafestivalen i år. Det är ett beslut jag beklagar. Jag vill att våra läsare ska få ta del av den musikfest som festivalen erbjuder år efter år men vi kan inte gå med på att styras.”
 
Inne på Barometerns Facebooksida finns några kommentarer:
 
”Varför ska Emmabodafestivalen ställa upp med gratis inträde för era journalister Barometern, När dom inte får något tillbaka förutom en artikel bakom betalvägg som inte når deras målgrupp?! Ska dom göra det som nån form av välgörenhet mot er, så ni kan tjäna pengar på att skriva om deras festival??
Nä, antingen så struntar ni helt enkelt i att täcka festivalen i er publikation (å då skulle det vara klädsamt att även strunta i sånna här”gråta-ut-inlägg” som ni kommit med här!), eller så lägger ni ut artikeln utan betalvägg!
Är ovanstående helt uteslutet å ni fortfarande vill skriva om festivalen; betala då för ert eget inträde!
Svårare än så är det inte!
Emmabodafestivalen har ingen skyldighet att bjuda era reportrar på gratisfestival för att ni ska dra in cash!”
 
”Dom får ta betalt hur mycket de vill men vi behöver ju inte ge dom gratisbiljetter, då vi uppenbart inte bryr oss om deras bevakning”
 
”Betala för en biljett då så kommer ni in. Varför skulle Emmabodafestivalen ge er gratis inträde när ni tjänar pengar på låsta artiklar, dubbelmoral?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *