”Förbjud fotografering utomhus”

Björn Knudsen (V) lämnade i förra veckan in en motion till partikongressen 2018. Den är intressant då den i allra högsta grad berör fotografering.

”Problemformulering:

Det förekommer i Sverige skjutjärnsjournalistik där grävande reportrar använder tv-kameror och andra medier för att utkräva politikers avgång, detta är systemhotande och undergräver den demokratiska processen då politiker som inte är misstänkta för brott kan tvingas att sluta på sin tjänst för att medierna kräv er detta. Det går till så att ett drev med tv-fotografer och journalister förföljer politiker där dessa befinner sig och filmar och fotar. Det förekommer också kändisfotografering så kallad paparazzifotografering, där kändisfotografer förföljer sina måltavlor vid kändisarnas hem.

Det förekommer i Sverige också olycksfallsfotografering då folksamlingar som ser en olycka eller ett brott börjar att filma med sina mobiltelefoner istället för att hjälpa offer och gripa in för brottsoffer vid en olycksplats eller en brottsplats, detta är ett gissel för räddningspersonal och polis som ibland kan förhindras att göra sitt arbete på grund av filmande åskådare. Det förekommer också att kriminella gäng och främmande makter använder sig av utomhusfotografering för att kartlägga platser och personer vid planeringen av ett eller flera brott.

Det är dock inte nödvändigt för en journalist att berätta sin historia med en kamera denne kan använda grafik och illustrationer. I USA har ett förbud mot utomhusfotografering gjorts i staden New York där måste man be om tillstånd av polisen för att få filma eller fota utomhus, det är dock tillåtet att filma fota inomhus i New York då ägaren till fastigheten som fotografen befinner sig i kan ge sitt tillstånd till fotografering.

Förslag:

Ett förbud mot fotografering utomhus på allmän plats i hela Sverige, för att få fotografera med mobilkamera, stillbildskamera, filmkamera eller electric news gathering – kit utomhus behövs polisens tillstånd. Det är fortfarande tillåtet att filma inomhus eller på en mark med fastighetsägarens tillstånd.

Syfte och resultat:

Syftet är att begränsa det förtäckta hot som TV-medierna filmproduktionsbolag, privatpersoner och gäng och främmande makt kan utöva med att filma och fota privatpersoner och politiker, att minska dreveffekten med politiker som måste avgå för att medierna kräver det utan att brott begåtts. Resultatet kommer att bli ett mer balanserat mediaklimat för politiker, kändisar och privatpersoner och trafikskadeoffer, brottsoffer utan inskränkningar i yttrandefriheten då journalister, filmproduktionsbolag och gängmedlemmar och främmande makt är välkomna att använda texter grafik, ljudinspelningar, och det muntliga berättandet i sina reportage eller filma inomhus om de inte vill be om polisens tillstånd att filma fota utomhus. Resultatet kommer naturligtvis att bli ett ramaskri i medierna till en början med mycket drev och diskussioner om inskränkningar i yttrandefriheten men genom att göra utredningar i frågan och peka på den olämpliga situation som råder i Sverige idag och hur det fungerar i New York kan de politiker som genomför reformen få mycket press.

Yrkande

Att Vänsterpartiet skall verka för framtagandet av en riksdagsmotion om förbud mot utomhusfotografering. Ett förbud mot fotografering utomhus på allmän plats i hela Sverige; för att få fotografera med mobilkamera, stillbildskamera, filmkamera eller electric news gathering – kit utomhus behövs polisens tillstånd. Det är fortfarande tillåtet att filma inomhus eller på en mark med fastighetsägarens tillstånd.

Björn Knudsen, Växjö”

 

Förslaget röstades ned:

”A66

I motionen föreslås att Vänsterpartiet genom framtagandet av en riksdagsmotion ska verka för ett förbud mot utomhusfotografering på allmän plats i hela Sverige. För att få fotografera utomhus ska det krävas tillstånd av polisen. Enligt nuvarande lagstiftning är det enkelt uttryckt tillåtet att ta bilder på allt och alla på allmän plats. Det är även tillåtet att stå på allmän plats och fotografera in på privat område. Det finns dock speciella skyddsobjekt, såsom militära anläggningar, som det inte är tillåtet att fotografera. I upphovsrätten finns det ett undantag, kallat panoramafriheten, som innebär att det är tillåtet att på olika sätt avbilda permanent placerade byggnader och konstverk i offentlig miljö för såväl privat som kommersiellt bruk. Utöver detta finns det angränsande regler för i vilka fall det krävs samtycke från enskilda för att få publicera bilder vid marknadsföring.

Partistyrelsen delar inte den uppfattning eller problembeskrivning som kommer till uttryck i motionen utan anser att det saknas skäl för att vidta så omfattande åtgärder som att förbjuda all utomhusfotografering på allmän plats. Ett sådant förbud skulle få stora och långtgående negativa konsekvenser för framför allt privatpersoner i deras vardagsliv, men även för företag m.fl. I motionen föreslås dock att utomhusfotografering på allmän plats kan tillåtas om polisen ger sådant tillstånd, för partistyrelsen ter det sig som en onödig och kostsam process som på ett oproportionerligt sätt skulle öka polisens arbetsbörda och ta stora resurser i anspråk samtidigt som det vore främmande att kräva att enskilda ska ansöka om tillstånd för att exempelvis få ta en semesterbild eller en selfie på allmän plats. Partistyrelsen anser därmed att motionen bör avslås.

Partistyrelsen föreslår att motion A66 avslås.”

Ett svar på ””Förbjud fotografering utomhus””

  1. Nej, förbud mot fotografering i allmänna rum är knappast lösningen.

    I alla scenarion du nämner är spridning av kunskap om konsekvenserna, förbud mot trakassering och annan mer specifik lag ett bättre svar.

    Förbudet är för generellt för så specifika exempel du tar upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *