Hemligheten bakom bilden

八剣山, Hakkenzan

Hakkenzan, 八剣山, innebär inte bara en spektakulär vy 500 meter över marken. Man får nämligen även fantastiska solnedgångar om man vågar stanna där uppe tills solen går ned. Skogen nedanför har nämligen en del björnar som är som mest aktiva under skymningen.

  • Ljuset är a och o när det kommer till bilder. Bäst ljus är det vid soluppgång och solnedgång då ljuset är en blandning av hårt och mjukt ljus. Att fotografera samma scen mitt på dagen kommer få ljuset att se platt ut.
  • Ett halvtonat gråfilter med hård kant krävs för att kompensera för den dynamik kamerasensorn saknar. Genom att mörka ned himlen får man tillbaks färgerna och nyanserna.
  • 76 bilder togs under detta tillfälle. Många blev bra, men långt ifrån alla. Har man en digitalkamera behöver man inte spara på exponeringarna.
  • Fotografera i råformat är inte ett måste, men det underlättar. Speciellt om man har ljusa och mörka partier som gränsar till utbrändhet. Med en råkonverterare kan man få tillbaka en del av bildinformationen som annars skulle gått förlorad i en jpg-bild.
  • Med senaste versionen av GIMP har jag med verktyget Mantiuk06 tonmappat bilden litet för att få till det där extra krispiga.

4 svar på ”Hemligheten bakom bilden”

    1. Tack Linn! Just till den där bilden var det en 5D och ett 17-40/4L. Annars är det objektiv från 100 kr och uppåt.
      /Peter Wemmert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *