Fototips – Fokusera manuellt som en kung

Någonsin funderat på hur svårt det är att fokusera manuellt med din spegelreflexkamera? Då beror det på att du har fel sorts mattskiva i kameran. Med rätt mattskiva kommer den manuella fokuseringen gå som en dans. Bilden ovan visar en gammal Canon 5D tillsammans med ett ännu äldre objektiv, Helios 58/2 från Sovjet. Objektivet är gediget, mycket skarpt nedbländat ett steg och har en bokeh (呆け) som är speciell. Tyvärr passar den inte på en Canonkamera. Lösningen är såklart en adapter, men man får då ändra allt utom ljusmätningen manuellt.

Åter till mattskivan. När du fokuserar manuellt med din nyinköpta kamera kommer du märka att flertalet av de bilder du tar blir ur fokus. Det beror på att den du har är till för att släppa igenom så mycket ljus istället till ditt öga. Med en mattskiva gjord för manuell fokus kommer du ofta få mindre ljusinsläpp istället vilket kan göra det svårare att se i sökaren när man använder ljussvaga objektiv.

Bilden ovan visar mattskivan Eg-D som är Canons mattskiva med rutnät. Den är inte till för manuell fokusering, men den underlättar ens bildkomposition redan i sökaren. I kameran däremot sitter det en mattskiva för manuell fokusering. Genom att använda sig av den kan man få till fokusen perfekt, såsom bilden nedan visar.

Vill du veta mer om mattskivor och vilka du kan köpa finns det en sida här med bra bildexempel.

3 svar på ”Fototips – Fokusera manuellt som en kung”

    1. Nett, Tackar.

      Amalias.Se -fotogalen bloggare, 6D fungerar kanon. Magic Lantern är mjukvara som är utvecklad av privatpersoner och som ger en hel del nya funktioner.
      / Peter Wemmert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *