Hur man fotograferar Cosplay i Japan

Cosplay

Japansk cosplay är något speciellt

Behöver man verkligen ett fototips för att fotografera cosplay i Japan? Efter de fadäser jag eller vänner till mig gjort så är mitt svar på den frågan, ja.

Alla måste väl ändå erkänna att cosplay, och speciellt japansk sådan, hör till något av det mer exotiska slaget. Att det sedan finns olika events där hundratals människor samlas och är utklädda till sina favoritkaraktärer gör det inte mindre intressant. Cosplay kommer från orden costume play och de vanligaste teman att klä ut sig till är till sina favoritfigurer i anime- och mangaserier. I Sverige är intresset för cosplay svalt även om det finns några event, såsom Uppcon. 2012 var visst Uppcons sista tillställning. Tack Erik S för uppdateringen.

Hur man finner ett cosplay event

Cosplay events finns i varje större stad i Japan och så även cosplaybutiker. Bäst är att fråga just i en sådan butik eller folk som besöker butiken. Det brukar även sitta lappar inne i butiken över kommande cosplay events. Ett problem kan dock vara språket då det oftast rör sig om japanska. Att på engelska fråga någon kan även det innebära ett problem då japaner generellt inte har goda engelskakunskaper, även om de gärna vill hjälpa till.

Man kan även fråga på ett Maid Café; caféer där flickor är utklädda till  hembiträden och som är populära platser i städerna. Man ska dock vara medveten om att det är tiden man är där som de tar betalt för.

Ett tredje alternativ är att söka på webben, även om det är få sidor som är skrivna på engelska. Cospday är en japansk webbplats för cosplaydeltagare och med hjälp av karta, datum och Google translate kan man som utlänning ta sig lång.

Cosplay

På plats

När man väl hittat till ett cosplay event finns det en del förhållningsregler att anpassa sig efter. Det är bäst att verkligen förhöra sig om vad som gäller när man står där och vill fotografera.
Vanliga regler kan vara att man inte får fotografera folksamlingar inne på eventet utan enbart den modell man uttryckligen frågat om lov. Eller att fotoförbud helt råder om man inte har ett speciellt tillstånd.

Det är inga som helst problem att hitta någon som vill bli fotograferad. Tvärtom kan det vara lättare som västerlänning att ta kontakt. Man ska dock fortfarande komma ihåg att det kan finnas en viss språkbarriär. Fraserna längre ned är absolut ett måste att kunna. Om någon säger nej respekterar man detta och går vidare till nästa.

Problem som man som fotograf man kan stöta på vid dessa events mer än språkbarriärer är dåliga ljusförhållanden eller bakgrunder som inte är riktigt som man tänkt sig. Höga ISO-tal och en massa människor i bakgrund kan vara tillräckligt för att förstöra mängder av bilder. De väggar som är bäst  bakgrundsmaterial brukar dessutom redan vara upptagna av andra fotografer. Något som däremot underlättar för fotografen är att deltagarna ofta är vana vid att låta sig fotograferas och även är vana vid att posera utan att man som fotograf behöver styra dem speciellt mycket. Sist men inte minst, glöm inte att titta upp från kameran då och då för att se världen utanför kamerasökaren.

  Japanska fraser:

Sumimasen ga, anata no shashin o tote moo ii desu ka?
Ursäkta, men är det okej att jag tarditt porträtt?

Hai eller daijoubu betyder ja eller det är okej.
Ett nej kan istället låta:
sumimasen ga chotto eller iie.
Efter att man tagit bilden säger man:
Arigato gozaimasu.
Vilket betyder kort och gott tack så mycket.

Bilderna är framkallade med RawTherapee.

7 svar på ”Hur man fotograferar Cosplay i Japan”

 1. Hej Peter! Jag satt precis och googlade och försökte få fram lite datum och tips på hur, var och när man kan fota cosplay i Tokyo, så ditt inlägg är verkligen super, tack för att du tog dig tid med att skriva det! Jag ska genast kika på COS-DAY och se om jag kan få en syl i vädret. Google Translate kan vara lite knepigt ibland. (ler)

  Vad intressant att höra! Det är riktigt imponerande bilder som du har tagit i det blogginlägget (och även detta)! Jag blev grymt sugen på att testa RawTherapee och se hur den fungerar, men den kanske är lite svår att lära sig i början?

  Åh, vad tråkigt, med en polaroid-kamera får man ju inte alls de bilder som man är ute efter. Jag hoppas på att kunna lära mig några fraser utantill som jag kan ställa som frågor, men precis såsom du nämnde så blir det kanske lite svårt att förstå vad svaret blir. ;P

  Oj, det var spännande att höra om din utbildning i Sapporo! Tror du att någon med väldigt lite kunskaper skulle kunna lära sig någonting i en sådan skola? Lite nervöst om man skulle försöka finansiera att plugga utomlands och så visar det sig att det blir jättesvårt att lära sig språket. Personligen har jag ganska lätt för att lära mig nya språk bara jag är intresserad, men man vet ju inte, ibland kan grammatiken ställa till det (t.ex. grammatiken i spanskan – den kunde jag tyvärr aldrig förstå mig på vilket resulterade i att jag ganska snabbt tappade intresset). Hur trivs du annars i Sapporo?
  Tusen tack för tipset om GoGoNihon, har skickat en liten förfrågan till dem nu och inväntar svar. Blir spännande att se vad de säger. (ler) Med tanke på att jag inte har fast jobb och inte heller jobbar heltid känns en resa utomlands under en längre period väldigt avlägset, t.o.m. i studiesyfte, men visst skulle det vara härligt att få uppleva någonting annat än bara Linköping!

  Tyvärr råkar jag bara ha en Canon EOS 7D, då det var det enda som jag kunde uppgradera till från min gamla kamera. Jag tycker om den väldigt mycket, men min drömkamera är 5D Mark III, helt klart. Någon gång i framtiden kanske, när min inkomst blir mer stabil. Jag har hört lite blandade åsikter om 5D Mark II, hur upplever du den?
  Tror du att det objektivet som du nämnde går att använda till 7D och få ungefär liknande resultat?

  Tack för tipset om filtret, jag måste faktiskt erkänna att jag inte äger ett enda sådant. Ska definitivt ta mig en titt på onlinebutikerna och se vad jag kan hitta.

  Bilden som du länkade till är helt magisk. Wow. Jag blev helt betagen av den. Min dröm är att kunna ta sådana bilder en dag. Men jag tror att jag har mycket att lära innan.

  Hoppas att vädret har stabiliserat sig lite nu. 🙂

  1. Bäst är kanske att mejla någon ansvarig på Cos-day? Får du inte napp efter första veckan med engelska kan jag hjälpa dig att skriva på japanska.

   Har en hel del tid över inför denna helgen, så jag ska se om jag kan börja skriva en liten fotokurs för RawTherapee i flera delar.

   Jag och min brittiske vän drog till ett Maid Café efter att ha pluggat japanska i en vecka. Tjejerna kunde ingen engelska, och den japanska vi hade lärt oss var som bortblåst. En vänlig japansk gäst bredvid oss hjälpte oss medelst en iPad. Nuförtiden är det betydligt enklare att göra sig förstådd.

   Det finns små kurser här på sex veckor som man kan pröva på. Då behöver man inte ens ett studentvisum. Mina kunskaper i japanska var noll när jag började och det var litet som en chock att allt enbart var på japanska. Tog mig två veckor innan jag hittade rätt engelska-/japanskabok så att jag kom in i matchen igen. Grammatiken är enklare än tysk grammatik iaf. Och jag är ingen språkmänniska.

   Sapporo måste vara en av de fulaste betongstäderna jag besökt. Det är egentligen själva Hokkaido som är vackert, inte Sapporo. Så vill man uppleva litet skönhet tar man sig härifrån.

   GoGoNihon är kanon. För mig som pluggar i ett år samlade jag ihop 200K kr. 70,000 för utbildning, 48,000 för hyra, 20,000 för två T.o.R.-biljetter och resten till mat och nöje. Så har du inte tillräckligt med pengar så kör bara på en liten kurs.

   Ta en titt på detta forum så kommer du se landskapsbilder fotograferade med 7D. Inget fel med den tillsammans med rätt objektiv. För landskapsbilder och 7D skulle jag ha valt Canons EF-S 10-22. Dyr och inte kompatibel med en fullformatskamera om du senare kommer köpa det. Men mellan 4000-5000 ligger en begagnad på, och då kan du alltid sälja av den för samma pris när du bestämmer dig för att uppgradera. Filterdiametern på 77 mm är dessutom väldigt bra då de flesta av Canons proffsgluggar använder denna diameter. Vill du ha bra filter och filterhållare rekommenderar jag Photax. De kan sina saker, så fråga dem. Välj bara inte Cokin. Cokins filter repas lättare och har färgstick. I bilden från Kullaberg och vattnet har jag använt mig av HiTech 100x125mm, avtonat Grå ND0.9, Hard/ Hård övergång. Dyr, men värd varenda krona.

   5DII ägde jag bara i en vecka, sedan sålde jag den och behöll min 5D. 5DII hade inte någon speciellt snabbare autofokus som jag var ute efter, och bildkvalitén är inte bättre på låga ISO jämfört med min gamla 5D. Jämfört med 7D kommer du dock uppleva en större skillnad i större sökare och ett skärpedjup som heter duga. Men jag tycker du ska köra på din 7D tills du uppgraderar till en 5DIII. Du får ju redan fantastiska bilder med 7:an.
   /Peter Wemmert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *