Fototips del 14 – Bli kung på vitbalans med gråkort

Hur ofta sitter man inte med sina bilder och svär över att färgerna ser helt fel ut? Speciellt kvällstid inomhus kan ens bilder på familjen te sig allt annat än bra ut p.g.a. felaktig vitbalans. Fotograferar man i råformat kan man alltid reglera vitbalansen efteråt, men även då kan det vara svårt att med ögonmått avgöra vad som är korrekt.

Lösningen på problemet heter gråkort. Ett speciellt kort som är 18% grått. Med det kan man ställa in vitbalansen manuellt direkt vid fotoögonblicket, eller som jag föredrar i efterhand i min råframkallare, RawTherapee eller Digital Photo Professional. I RawTherapee är det även möjligt att ändra vitbalansen på JPG-bilder.

Bilden nedan visar just RawTherapee och en bild med felaktig vitbalans. Magentastick syns speciellt på det vita plastkortet och heltäckningsmattan.

I RawTherapee bläddrar jag till fliken färger (Alt +c) och trycker på vitbalansväljaren. Nu letar jag upp mitt gråkort och trycker på gråkortet för att få rätt färg över hela bilden. Har man tagit 100-talet bilder under samma ljus- och färgförhållande räcker det att använda gråkortet på en utav bilderna. Man kan därefter använda den rättade bilen som mall för resterande bilder.

Behöver jag nämna att RawTherapee är mitt favoritprogram?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *