Kameratrollet

– Fotograf & Fotokurs i Skåne

Snöslunga

snöslunga_MG_2057

Visst kan snö vara fantastisk! En snöslunga i full aktion ute vid Ängelholms lufthamn under en nästan vindstilla dag. Bilden tagen i mitten på januari när det faktiskt fanns någon snö här nere i Skåne.

6 Responses to “Snöslunga”

 1. R skriver:

  Hej!

  Kan du inte skriva ett blogginlägg om hur gör när du använder dualiso vid fotografering. Hur vet man när det dynamiska omfånget inte får plats och dualiso måste användas? Hur lyfter du de mörka partierna (tänk om det finns ett mörkt objekt i den ljusare delen av bilden)?

  /R

 2. Kameratrollet skriver:

  Hej!
  Ofta kan jag läsa av landskapet och ljuset så att jag vet när kameransensorn inte längre kommer hänga med. Annars använder jag mig genom histogrammet http://kameratrollet.se/2011/12/08/fototips-del-5-histogram/ för att se om all information i bilden klarar av att tas med i kameran. Nu är det där histogrammet taget från den inbäddade jpg-filen i råfilen och inte råfilen i sig. D.v.s. man har mer spelrum än vad det ser ut att vara. Vill man ha råfilens histogram kan man få fram det genom Magic Lanterns egna histogram, men det är en annan historia.

  Tidigare använder jag mig enbart av Skuggor/Högdager för att lyfta partier, men nuförtiden använder jag mig mest av luminosity masking http://kameratrollet.se/2015/07/25/fotokurs-darktable-del-2-luminosity-masking/
  /Peter Wemmert

 3. R skriver:

  Tack. Jag har precis fått igång ML på min 6D och börjat experimentera med dualiso. Försöker få lite grepp kring när jag kan använda det. Fotograferar mest sport, så när solen är vid horisonten blir det ju ofta bra att aktivera, men annars vet jag inte.

  Jag har precis upptäckt Harry Durgins Darktable tutorials där han editerar Dual Iso bilder, har en hel del att lära där…

  https://www.youtube.com/watch?v=0nUVNDxXhIA

  /R

 4. Kameratrollet skriver:

  Själv har jag kört efter Robert Hottons youtubekanal https://www.youtube.com/channel/UCzzc6FwLfdgqdO2BPDc3eFw
  Kanske inte de bästa bilderna men man lär sig. Jag ska ta och kika igenom Harry Durgins och se om man kan lära sig någonting nytt. Det finns trots allt inte många tutorials till Darktable. Eftersom du har en 6D rekommenderar jag dig att aktivera Focus shortcuts under fliken Focus.

  /Peter Wemmert

 5. R skriver:

  Huttons tutorial är helt klart lärorika. Durgins arbetar på helt annat sätt (jag har inte hunnit ta till mig allt vad han gör ännu), men det känns som han använder Tone Mapping för att lyfta mörka områden, Low Pass för att trycka mera till till Mid Tones, och samtidigt så justerar han Tone Curve hela tiden.

  Hue applicerar han först på de områdena med minst, för att sedan lyfta allt lite.

 6. Lili skriver:

  Vilken häftig bild!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 Responses to “Snöslunga”

 1. R skriver:

  Hej!

  Kan du inte skriva ett blogginlägg om hur gör när du använder dualiso vid fotografering. Hur vet man när det dynamiska omfånget inte får plats och dualiso måste användas? Hur lyfter du de mörka partierna (tänk om det finns ett mörkt objekt i den ljusare delen av bilden)?

  /R

 2. Kameratrollet skriver:

  Hej!
  Ofta kan jag läsa av landskapet och ljuset så att jag vet när kameransensorn inte längre kommer hänga med. Annars använder jag mig genom histogrammet http://kameratrollet.se/2011/12/08/fototips-del-5-histogram/ för att se om all information i bilden klarar av att tas med i kameran. Nu är det där histogrammet taget från den inbäddade jpg-filen i råfilen och inte råfilen i sig. D.v.s. man har mer spelrum än vad det ser ut att vara. Vill man ha råfilens histogram kan man få fram det genom Magic Lanterns egna histogram, men det är en annan historia.

  Tidigare använder jag mig enbart av Skuggor/Högdager för att lyfta partier, men nuförtiden använder jag mig mest av luminosity masking http://kameratrollet.se/2015/07/25/fotokurs-darktable-del-2-luminosity-masking/
  /Peter Wemmert

 3. R skriver:

  Tack. Jag har precis fått igång ML på min 6D och börjat experimentera med dualiso. Försöker få lite grepp kring när jag kan använda det. Fotograferar mest sport, så när solen är vid horisonten blir det ju ofta bra att aktivera, men annars vet jag inte.

  Jag har precis upptäckt Harry Durgins Darktable tutorials där han editerar Dual Iso bilder, har en hel del att lära där…

  https://www.youtube.com/watch?v=0nUVNDxXhIA

  /R

 4. Kameratrollet skriver:

  Själv har jag kört efter Robert Hottons youtubekanal https://www.youtube.com/channel/UCzzc6FwLfdgqdO2BPDc3eFw
  Kanske inte de bästa bilderna men man lär sig. Jag ska ta och kika igenom Harry Durgins och se om man kan lära sig någonting nytt. Det finns trots allt inte många tutorials till Darktable. Eftersom du har en 6D rekommenderar jag dig att aktivera Focus shortcuts under fliken Focus.

  /Peter Wemmert

 5. R skriver:

  Huttons tutorial är helt klart lärorika. Durgins arbetar på helt annat sätt (jag har inte hunnit ta till mig allt vad han gör ännu), men det känns som han använder Tone Mapping för att lyfta mörka områden, Low Pass för att trycka mera till till Mid Tones, och samtidigt så justerar han Tone Curve hela tiden.

  Hue applicerar han först på de områdena med minst, för att sedan lyfta allt lite.

 6. Lili skriver:

  Vilken häftig bild!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Web Analytics