En högt uppsatt chef i Göteborg körde den 26 augusti 2019 till Göteborgs hamn, parkerade några meter utanför en grind och lyfte med sin drönare innan klockan 21 för att fotografera hamnen. På grinden satt tydliga skyltar där området beskrevs som skyddsobjekt med avbildningsförbud. En skyddsvakt uppmärksammade det hela och tillkallade polis.
Polis på plats bad mannen att radera bilderna vilket inte är en säker metod för att ta bort digital information. För att ta bort digital information behöver den överskrivas.
Nedan står delar ut förundersökningsprotokollet gällande drönarfotograferingen att finna.
Anmälan
Inledning
Patrull 51-4120 med Pa N, Pa W och Pasp R larmas till adressen med anledning av ett brott.
Brott
Brott mot skyddslagen genom att känd gärningsman olovligen flugit med drönare över hamnen och fotograferat skyddsobjektet.
Händelse
En skyddsvakt i Skandiahamnen påträffar en man som flyger med sin drönare över ett område i Skandiahamnen. Mannen berättar att han tagit två fotografier över hamnen. Mannen uppger att han gjort detta för att ta vackra bilder då han är hobbyfotograf. Bilderna är fotograferade av patrullen och raderade från mannens telefon.
Övrigt
Se förhör, PM samt bilder.
PM från skyddsvakt 2019-08-26
Person påträffas utanför skyddsobjektet. Han flyger drönare och uppger att han har tagit bilder på hamnen. Då det är fotoförbud tillkallas polis.
Han har ingen ID på sig men uppger sin information.
PM från polis W 2019-08-27
B blev ombedd att radera samtliga bilder som han har fotograferat med sin drönare. B visade mig när han tog bort samtliga bilder från mobilen som hade en app som var direkt kopplad till sin drönare där bilderna hamnade.
Bilderna laddades inte upp till någon molntjänst utan är nu raderade.
/Pa W.
Anteckningar 2019-09-23
Pa E mötte upp skyddsvakten J på den plats där han påträffat misstänkt. På platsen pekade J ut var misstänkts bil stod parkerad. Skyltarna i anslutning till platsen fotograferades. Det går att köra in via två vägar till den plats där misstänkt stod. Vid båda vägarna finns skylt som informerar om att det är ett hamnskyddsområde.
Förhör med skyddsvakt J 2019-09-20
Förhörsledarens kommentarer och anteckningar är i fet stil. Förhörsledaren åkte ut till området Skagerack och bad J visa vart han hade påträffat misstänkt B.
Han stod där med sin bil. Han påstod att han bara sett den ena skylten (J pekar på den vänstra skylten på grinden som ej har kamera). Han sa att han hade jobbat på ett skyddsobjekt tidigare, SVT, så han borde veta.
Hur upptäckte du honom?
Jag körde förbi och det såg konstigt ut. Han stod med en fjärrkontroll i handen. Han stod utanför sin bil.
Jag frågade ”vad gör du?”.
Han svarade ”jag flyger drönare”.
Drönaren var inne i hamnen. Jag sa till till honom att ta ner den.
Jag såg drönaren när den kom tillbaka.
Nämnde han varför han gjorde detta?
Han ville fota, han sa att han var amatörfotograf.
Hade du sällskap i din bil?
Nej, jag åkte ensam.
Jag frågade honom hur länge han hade stått där och han sa att han kom två minuter innan jag kom.
Det stämde när vi, jag och polisen, kollade igenom hans kamera. Han hade kopplat upp sig så att bilden kom till telefonen.
Nämnde han något om han hade varit där innan?
Han sa att han hade varit vid Volvo Arendal innan. Där går också vårt skyddsobjekt.
Han hade inget leg på sig heller så det väldigt konstigt alltihopa.
Vad gjorde du efter att du kontrollerat honom?
Jag kontaktade polis, det ska vi göra varenda gång någon fotar.
Vart var drönaren när du kom dig?
Den måste varit närmare kranarna. Den var högt upp.
Hur betedde han sig?
Han var väldigt samarbetsvillig, sa ”ja, ja. ring polisen, det är inga problem”.
Jag ringde och förklarade vad som hänt. Jag var med när polisen kollade igenom telefonen lite. De fotade hans telefon. Först skulle de beslagta drönaren, men han sa att bilderna går direkt till hans telefon.
Han sa att han bor i Umeå men jobbar i Göteborg på veckorna.
Förhör med B 2019-08-26
Förhörsledarens frågor och kommentarer skrivs i kursivstil. Misstänkts kommentarer skrivs i normalstil.
Misstänkt informeras om:
Rätten till att ha en försvarare närvarande under förhöret men godtar att det hålls utan.
Rätten till att inte yttra sig om brottet eller om misstanken.
Rätten till att ta del av utredningsuppgifter, samt om misstanken mot honom förändras.
B, du delges misstanken om Brott mot skyddslagen då du har tagit fotografier med hjälp av en drönare på ett område som är ett skyddsobjekt, vart på det är förbjudet att fotografera, den 26-08-19 klockan 20:55.
Förstår du misstanken?
Ja.
Hur ställer du dig till brottet?
Jag ERKÄNNER.
Berätta för mig om kvällens händelse.
Jag är en amatörfotograf. Jag köpte en drönare i somras och jag håller på att lära mig ta bilder med den. I kväll var jag först vid Bananpiren och fotograferade lite.
Sen åkte jag ut till Volvo-museet och fotograferade där.
Jag är fascinerad av hamnar på ett konstnärligt sätt, de är poetiska objekt. Jag ville ha en bild på de fina kranarna så jag skickade upp drönaren och hann ta två fotografier.
Beskriv fotografierna mer.
Jag har tagit två bilder mot kranarna, översiktsbild. Det är så fint med alla lampor.
Varför fotograferade du här ute?
Av konstnärliga skäl. Visste inte om att man inte får för då hade jag inte gjort det. Jag trodde att vägarna var okej, fattar att inhägnat område inte var okej.
Något mer du vill tillägga?
Nej.
Förhör med B 2019-10-03
Förhörsledarens frågor och kommentarer är i fet stil. Förhöret hålls i samband med slutdelgivning.
B informeras om att han fortfarande har rätten att begära försvarare, men önskar ingen försvarare vid förhöret. Om ärendet går till rättegång önskar han den som rätten utser. B är inställd på att det kan bli strafföreläggande.
Jag vill att det framgår att jag inte hade för avsikt att begå brott. Det var ett estetiskt syfte med alla bilder.
Det var av konstnärliga skäl. Hamnar har alltid fascinerat mig, ljuset från skeppet var något jag fastnade för. Det slog blackout.
Så fort vakten kom så erkände jag brott. Det var inte avsiktligt. Jag var omedveten om att det i ett hamnområde råder särskilda villkor, som till exempel fotoförbud. Det hade jag inte tagit reda på.
De här skyltarna (bild från bron med skylten Hamnskyddsområde), är det dem som finns i hela området? När man tittar på Luftfartsverkets drönarkarta så är inte det här området markerat på det här sättet. När man har en drönare som väger under 7 kg som jag har, det är inte ett flygkontrollsområde, typ som vid Säve flygplats. Det råder vissa restriktioner på var man får flyga. I det här området får man flyga på viss höjd om drönaren väger under 7 kg.
Men det är inte själva flygandet som är ifrågasatt, det är att du har fotat?
Ja, exakt.
Den skylten hade jag inte koll på, vad det innebär. s.10 (bild från bron Hamnskyddsområde). Jag medger att jag inte kontrollerade vad det innebär.
Det är det här jag är ute efter i min bildestetik (bild 1). Det är samma syfte med bild nr 2. Det är fartyget jag vill fota som en bild. Jag har inga sabotage- eller spionsyften.
Här är det vertikallinjerna jag är ute efter. Det är en estetisk bild (bild nr 7). När man fotar över huvud taget så provar man sig fram. Det är därför jag tar bilder åt olika håll. Jag såg vertikallinjerna med trailrarna. Jag försökte även fota solnedgången ut mot havet. Det tycker jag man kan förstå när man ser bilderna.
Har du något att erinra?
Bara en formell sak i vittnesuppgifterna från vakten, ”var var drönaren när du kom?” står det. Den var bara 10-20 tal meter och upp. Den var inte vid kranarna. Det kan man se på bilderna att den inte var så långt borta.
Den var inte inne i själva hamnområdet. Den var rakt upp. Vad menar han med kranarna? Det här är långt bort från kranarna. Om det är kranarna han avser så är det helt fel. Drönaren är 10-20 meter söder om mig och längs med vägen. Den är inte vid kranarna, då skulle den ha varit ovanför skeppet. Den är inte innanför staketområdet.
Något att tillägga?
Nej, jag känner mig rätt citerad.