Om man som fotograf får sin utrustning tagen i beslag av polis kan man försöka få beslaget hävt av domstol.
Just en sådan händelse har denna sida skrivit om tidigare där djurrättsaktivister fick sina telefoner felaktigt beslagtagna eftersom man från rättsväsendets sida då trodde att ett lokalt fotoförbud som ett företag upprättat skulle ha någon som helst bärighet.
Begär prövning
Har ett beslag skett utan rättens förordnande kan man begära prövning. I anslutning till beslaget ska ett protokoll ha upprättats där det uttryckligen står vad som tagits i beslag, av vem som fattat beslutet samt enligt vilket lagrum.
Man meddelar då den tingsrätt som kommer äga fallet, gärna skriftligen och med hänvisning till protokollet, att man önskar att beslaget hävs och motiverar också varför ens eget intresse väger tyngre än intresset att ha föremålet eller föremålen i beslag.
27 kap 6 § Har ett beslag verkställts utan rättens förordnande, får den som drabbats av beslaget begära rättens prövning av beslaget. När en sådan begäran har kommit in, skall rätten så snart som möjligt och, om det inte finns något synnerligt hinder mot det, senast inom fyra dagar därefter hålla en sådan förhandling som avses i 5 §. Om huvudförhandling sätts ut att hållas inom en vecka sedan begäran framställdes och rätten inte anser att det behöver hållas en särskild förhandling, får begäran dock prövas vid huvudförhandlingen.
JK är ensam åklagare vid tryckfrihets- och yttrandefrihetsbrott
För beslag som sker vid tryckfrihets- och yttrandefrihetsbrott är det justitiekanslern, JK, som är ensam åklagare. Polis kommer då först kontakta JK för att JK ska kunna ta ställning.