Kameratrollet

- Fotograf & Fotokurs i Skåne

Fotograf, fotokurser och fototips i Skåne - allt i en blogg

Fika på bregottfabriken

IMG_0468

För de som är lyckligt lottade och har undsluppit TV-reklam, här är anledningen till rubriken. Bilden är från idag uppe på Hovs hallar i Skåne. Det kryllade av andra fotografer längs med stranden och under hela kvällen, men jag var den enda som kom därifrån med en bregottbild.

Pyttebron i infrarött

IMG_3433

Pyttebron i Ängelholm, som politikerna i kommunen vill riva, gäller det att ta så många bilder på som möjligt innan den är helt försvunnen. Här ett fotografi på den gamla järnvägsbron i kolorerat infrarött ljus.

Skälderviken

Igår framåt kvällen blev det åter dags för fotografering utmed Skälderviken från Råbocka i Ängelholm. Denna gång tog jag med min Canon 1000D som saknar IR-blockerande filter framför sensorn. Jag försökte först och främst fånga IR-ljus, men jag testade istället fotografera IR-ljus och synligt ljus. En annars dålig kombination men som nu badandes i solnedgångens färger en succé. Fotografiet nedan blev resultatet, medan videon ovan är från min Canon 6D. Håll till godo.

IMG_3465

Solnedgång vid skånska Råbocka

råbocka-IMG_0223

Nu är våren här på riktigt i Skåne och det är en fröjd att som fotograf ta bilder i vårvärmen. Solnedgången ovan är från Råbocka i Ängelholm med utsikt över Kullaberg vid horisonten.

I förra veckan passade jag på att ta steget och installera Magic Lantern i min Canon 6D. Canon släppte i förra månaden en uppdatering till 6D, men inget av det som stod på önskelistan fanns med.

Magic Lantern släppte strax därefter just det jag behövde. En automatisk avstängning för GPS:en så att den inte ligger och tömmer batteri, samt att man kan sätta SET-knappen för manövrering av autofokuspunkt. Utöver det följde allt annat med från Magic Lantern, så som t.ex. Dual ISO. Det är förövrigt Dual ISO jag använt mig av för att fotografera bilden ovan, ISO 100 och ISO 400 i samma bild. Bilden nedan är obehandlad där Dual ISO syns som ett radmönster.

dual ISO

Fördelen med Dual ISO är att man kan få mer dynamik i bilden. Nackdelen är en del kvalitetsförluster. Det finns en del talande bilder för hur mycket mer dynamik man kan få med via Dual ISO. Magic Lantern är inte riskfritt, men med de fördelar som finns är det värt den ytterst lilla risk det innebär.

Vill du läsa fler inlägg om Magic Lantern?

Ett minne

IMG_0250

Det blev ett sorgligt slut denna söndag. Det finns egentligen inte så mycket mer att skriva mer än att jag aldrig upplevt Helsingborg så tyst som ikväll.

Polisen söker fotograf

fotograf sökes mg_6435

Ja, det är ingen fotograf som är misstänkt för något, utan det rör det sig om en visstidsanställning hos polisen. Förra gången polisen sökte fotograf var det i Skåne. Denna gång är det i Västmanland.

Arbetsuppgifterna som fotograf hos polisen är:

  • fotografering av spår, beslag och rättsläkarundersökningar, foto- och videodokumentationer av brottsplatser och rekonstruktioner.
  • redigering av fotografier och video.
  • granskning av övervakningsfilmer.

Kraven du som fotograf ska ha är:

  • utbildad inom fotografi.
  • erfarenhet av Photoshop och videoredigering.
  • datorvana.
  • B-kort.
  • Svenskt medborgarskap.

Anställningen är från juni till augusti.

Sådana här annonser hos polisen dyker upp tre fyra gånger varje år, så om du missar chansen detta året kommer det alltid en ny. För att öka på dina möjligheter till att få jobba inom Sveriges ”CSI” tycker jag att du ska ta och lära dig videoredigering med Avid eller Adobe Premiere så att du kan det utan och innan.

Rönneå i infrarött

IMG_3426_01

Från Pyttebron i Ängelholm passade jag på att rigga upp min IR-kamera och fotografera några IR-bilder. Jag är alltså tillbaka i Skåne igen efter min resa till Japan.

Även om kameran nu är gjord för infrarött ljus tar det ändå relativt lång tid att fånga in ljuset, trots att detta var mitt på dagen. Mängden infrarött ljus verkar nämligen vara avsevärt mindre än synligt ljus. Bländare åtta och sex sekunders exponeringstid är lång tid för att fotografera synligt ljus mitt på dagen.

南三陸町 – Minamisanriku

IMG_9880

南三陸町, eller Minamisanriku som det skulle ha skrivits med det latinska alfabetet är by som nästan helt utplånades vid tsunamin för tre år sedan. Fortfarande tre år senare ligger det fortfarande krossade saker överallt.

IMG_9887

IMG_9908

minamisanriku

Hakone

hakone-IMG_9979

I veckan som gick fick det bli en vandring vid Hakone. Hakone är som en stor dalgång högt uppe på en platå söder om Fuji. Dagen började fint med strålande väder, men på 1300 meters höjd drog det in snöbyar. Fotografiet ovanför kommer från den mer vulkaniska delen av Hakone där varmt vatten strömmar fram från berget.

Sendai

fukushima

Inne i snabbtåget mellan Sendai och Fukushima upptäckte vi av någon konstig anledning att geigermätaren toppade på 1,14 µSv/h. Två dagar tidigare hade det bara rört sig om 0,2 µSv/h. I Sverige och Tokyo är det normala värdet runt 0,1 µSv/h. Kanske jag skakade geigermätaren innan uppmätning? När vi rullade in på stationen i Fukushima var allt nere till normala värden.

sendai-DSCF0182

I Sendai syntes det knappt några utlänningar alls. Om jag ska dra det generellt så stirrar knappt någon på utlänningar i Tokyo. I Sapporo är det bara tjejerna som glor, vilket kan vara smickrande och trevligt, men i Sendai glor i princip alla. Man får lära sig att inte peta sig i näsan på offentlig plats då allas ögon är riktade mot en.

IMG_9866

Från Sendai, där vi hittat ett billigt och bra hotell, hyrde vi en liten Suzuki och drog på en roadtrip mot den tsunamidrabbade kusten…