Flög drönare vid Sweden Rock Festival trots temporärt restriktionsområde

En man i 40-årsåldern flög den 9 juni 2022 drönare utanför Sweden Rock Festival men innanför Transportstyrelsens temporära restriktionsområde. Polisen delgav mannen brott mot luftfartsförordningen. Åklagarens påföljdsförslag är 50 dagsböter, totalt 26 000 kr. Bild från polisens förundersökningsprotokoll.

PM upprättat av BN 2022-06-09

Alfagrupp 421 grupp 2 som jobbar på Sweden Rock får via Alfa 4 att vi skall kontrollera området runt P13 i vårt rastersystem då man har observerat en drönare där. Gruppen går dit och när vi kommer på Lodvägen så observerar vi en drönare på låg höjd. Den kommer från Norje Boke Camping och hovrar lite över Lodvägen innan den går in på adressen Lodvägen x. Patrullen är ca 20 meter bort och ser detta tydligt.

När vi kommer fram så har drönaren landat och står bakom en utemöbelsgrupp där det sitter tre personer. B sitter med kontrollen i sin hand och vi pratar med dem. Efter kontakt med förundersökningsledaren så delges B brottet brott mot luftfartsförordningen. De andra två identifieras och läggs in som vittnen i anmälan.

I tjänsten Pa BN.

PM upprättat av JM 2022-07-11

Vid jämförelse av aktuell rutt som misstänkt ska ha flugit med sin drönare och det restriktionsområdet som beslutats av Transportstyrelsen kan det konstateras att aktuell flygning med mycket god marginal genomfördes innanför aktuellt restriktionsområde.

Förhör med B 2022-06-09

B delges brott mot luftfartsförordningen 20220609 mellan 11.50 och 12.20 vid Lodvägen med omnejd genom att flyga drönare i restriktionsområde.

B förstår misstanken och erkänner att han flugit den. B godkänner att förhör hålls utan försvarare närvarande och krävs det i framtiden önskar han V på Advokatbyrån i Kristianstad.

B är informerad om sina rättigheter enligt FUK12§.

Berätta om flygningen.
Jag flög i ca 20 minuter. Jag flög hem till min svåger på X:s väg, in på Norje Bokes Camping rad X då jag har en vän som har husvagn där och sedan bort till (visar på kartan) Ankarstocksvägen/Barkassvägen då en vän har stuga där.

Jag har tidigare kollat upp att jag inte behöver ett förarbevis för min drönare då den väger under 250 gram och min väger 249 gram. Jag kollade upp det när jag köpte den för ca ett år sedan och har inte kollat upp det efter det igen.

Vet du om flygförbudet?
Jag visste om själva festivalområdet men inte resten runt.

Har du tittat upp det i år?
Nej det är sedan gammalt jag har inte tittat på det inför i år.

B är informerad om förenklad delgivning och godkänner detta.

B är beredd att mottaga ett eventuellt strafföreläggande.

Förhöret är uppläst och godkänt ur koncept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *