Åtalas efter att ha delat skyddsobjektsbilder på Facebook

En man i 35-årsåldern, B, delade på Facebookgruppen Svenska Hemligheter/Hemliga Svenska Rum bilder från nedsågade master som han stött på i skogen bredvid en bunker. Han står nu åtalad för att ha tagit sig in på skyddsobjekt och för att ha brutit mot skyddslagens avbildningsförbud. Personerna som svarat i bilden ovan är inte den åtalade utan har enbart kommenterat.

Polisanmälan
Inledning:

Försvarsmakten tar kontakt med polisen gällande misstänkt Brott mot skyddslagen. Militärpolis har upprättat en anmälan gällande detta brott.

Händelsen:

Vid kontakt med polisen beslutas det att militärpolisen skall inkomma med materialet till polisstationen i Linköping. Efter inkommet material upprättas denna anmälan.

Brottet:

Brott mot Skyddslagen (2010:305) 7§ Tillträdesförbud och avbildnings- och fotoförbund. Genom att misstänkt person ska ha utan tillstånd ha fotograferat av skyddsobjektet i Norrköpings kommun. Dessa bilder har sedan publicerat på Facebook 2019-08-27 klockan 14:41. Detta kan riskera rikets säkerhet.

Försvarsmaktens brottsanmälan

Militärpolis PW mottager ett mejl från ME, som berättar att han har hittat ett inlägg i en grupp på Facebook som heter ”Svenska hemligheter/Hemliga rum”. Bilderna föreställer ett skyddsobjekt som fortfarande är aktivt.

Brottet:

B misstänks för brott mot Skyddslagen 7§ tillträdesförbud samt tilläggsförbud (avbildning) genom att befinna sig på objektet samt avbilda objektet genom fotografering.

Händelse:

B har någon gång mellan 2019-07-02 och 2019-08-27 varit på plats vid skyddsobjektet och fotograferat skyddsobjektet och därefter publicerat dessa på en Facebookgrupp vid namn ”Svenska Hemligheter/Hemliga rum”. Inlägget på Facebookgruppen hittades av uppgiftslämnaren den 2019-08-27 ca: kl 14:40. ME tar skärmdumpar av inlägget och mejlar till militärpolisen på Helikopterflottiljen, Linköping.

PM av PW till försvarets brottsanmälan

Efter att jag fått mejlet från uppgiftslämnaren så ringde jag upp honom och ställde lite frågor. Det var för att verifiera de uppgifter jag hade fått i mejlet. ME har kvar bilderna i sin mobil. ME tjänstgör vid Helikopterflottiljen, Linköping och det är därför han kände igen skyddsobjektet på bilderna.

2019-09-19 ca kl 16:00 gick jag in i Facebookgruppen för att kontrollera om inlägget låg kvar. Jag kunde inte hitta inlägget.

Jag gick in i gruppens medlemslista och hittade den misstänkte. Den misstänktes adress är okänd, men enligt uppgifter i hans Facebookprofil är han troligen bosatt i Åby/Norrköping.

Förhör med PW

PW är den militärpolis som gjort anmälan till polisen.

Han berättar att det var en soldat som hittat bilderna på Facebook, i en grupp som heter ”Svenska Hemligheter/Hemliga rum”. Han reagerade på att det var ett aktivt skyddsobjekt på bilden, och gjorde en anmälan till militärpolisen. Det aktiva skyddsobjektet påpekar PW är både masterna och den gröna bunkern.

Förhörsledaren frågar om det finns några förbudsskyltar på platsen? PW säger att på den stora gröna bunkern, som även den är fotograferad, sitter det en skylt. Det är en standardskylt där det framgår att det är skyddsobjekt och ej får fotograferas. Det har även suttit skyltar på masterna, men de kanske togs bort i samband med att de fälldes. PW är osäker på dessa.

PW säger att masterna fälldes redan vecka 28/29-19 och togs ej bort förrän i slutet av september/början av oktober.

Skylten som sitter på bunkern är den nya skylten som hänvisar till lagen från 2010.

Förhör med B

Förutom förhörsledaren och B medverkar även militärpolis PW vid förhöret.

Förhörsledaren informerar B om att han är misstänkt och hans rättigheter under förhöret. B säger att han förstår och det går bra att hålla förhör utan försvarare närvarande. B delges misstanke om brott mot skyddslagen genom att gjort intrång samt med uppsåt eller oaktsamhet olovligt ha avbildat ett skyddsobjekt genom att fotografera det och sedan publicera bilderna på Facebook. Fotograferingen skedde någon gång mellan 12 juli 2019 och 27 augusti 2019 inom Norrköpings kommun.

B NEKAR till brott. Han erkänner att han tagit foton och publicerat på Facebook, men han såg aldrig några skyltar som förbjöd det, därför anser han inte att han har begått något brott.

B berättar att han var ute och gick i skogen, i ett naturfint område. Plötsligt kom han fram till en massa fällda radarmaster. Han tog foton på de kapade masterna och reagerade på att det redan hade börjat växa vegetation över dem. Han tyckte det var konstigt att de bara låg där och att försvaret hade låtit dem ligga. Det var vass metall, kablar och grejer.

B tog kort på 2-3 olika master som alla låg på backen. Han tog inga närbilder eller detaljbilder eller så för att inte avslöja något. Inte heller skrev han på Facebook var han hade varit.

Han tog foton med sin mobiltelefon.

Förhörsledaren frågar om han har fotona kvar?
B säger nej, han har raderat dem.

Förhörsledaren frågar varför B tog bilderna?
B säger att det var för att det, rent ut sagt, såg för jävligt ut.

Förhörsledaren frågar om B såg några skyltar?
B säger nej, det gjorde han inte.

Förhörsledaren frågar vilket håll B kom till platsen?
B säger att han kom från vägen, gick in i skogen på baksidan av byggnaden, gick runt och ut på framsidan.

Förhörsledaren frågar varför B publicerade det på Facebook?
B säger att det var på en militär grupp. Han publicerade för att höra om någon annan hade varit där. Han publicerade inte någon annanstans.

Förhörsledaren pekar på B:s bilder ut var förbudsskylten sitter.
B säger att han inte såg den. Han gick inte förbi det hållet. B gjorde ingen åverkan på någonting.

Förhörsledaren frågar vad som framkom vid diskussionen på Facebook kring B:s inlägg.
B berättar att det var en person som kontaktade honom och berättade att bilderna var på skyddsobjekt och att de därför var förbjudna. En annan person sa att han jobbade inom försvaret. Han sa att han också tyckte det såg för jävligt ut och skulle föra det vidare.

Förhörsledaren frågar om B hade vetskap om området sedan innan?
B säger ja, han var där för några år sedan. Så han visste om att där fanns master men inte att de var fällda.

B GODTAR ett Strafföreläggande. Vid en eventuell rättegång GODTAR han den försvarare som rätten utser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *