Tyskar greps efter att ha fotograferat flygbas

Nedan finns anmälan och förundersökningsprotokollet till Luleå tingsrätt B 1063-19. Vid strafföreläggande kommer A betala 18 000 kr och B betala 15 000 kr.

I går vid 11-tiden greps två tyskar efter att ha parkerat bilen och fotograferat Vidsels flygbas. Vidsels flygbas är ett militärt skyddsobjekt med avbildningsförbud. Båda greps av militär skyddsvakt och polis övertog ärendet och förhörde de två som erkände fotografering.

BROTT

Brott mot Skyddslag 2010: 305 7 § genom att A och B
olovligen tagit fotografier på ett skyddsobjektsområde i samband med att en större militärövning genomfördes samt att förare av fordon stannat på väg tillhörande skyddsobjektsområde som även försetts med förbudsskylt som gör gällande att förbud mot att stanna eller parkera gäller.

HÄNDELSE

Ett vittne ser hur två män med en Porsche stannar vid Vidsels flygbas och börjar fotografera, vittnet meddelar militärpolis som får signalement och fordonsuppgifter, militärpolisen lokaliserar sedan fordonet på parkeringen tillhörande Storforsens naturreservat (ca 14km från den plats fordonet först observerades).

A och B kommer gåendes till fordonet och konfronteras, en av männen medger att de fotat och visar en bild i sin telefon, militärpolisen omhändertar telefonerna och fryser läget i väntan på polis.
Fordonet är bland annat försett med extern antenn och kommunikationsutrustning.

Telefonerna omhändertogs av militärpolis 11:06.
Polispatrull grep A och B 12:40.
Fordonet och telefonerna togs i beslag 12:40 av polispatrull.

Porschen bärgas till Luleå polisstation.

Förundersökningsprotokoll

Förhör JS

JS berättade att han arbetar på Vidselbasen och att han idag, nån gång strax efter tio, uppmärksammade två män som stod och fotade inne på ett skyddsområde. De fotade in mot basen. Männen stod vid en grå suv och de var i 40-50 år åldern. När männen såg att de var uppmärksammade så gick de tillbaka till sin bil och åkte iväg. JS sa även att männen måste ha passerat skyltar som visade att det var inne på ett skyddsområde. Han följde inte efter männen utan rapporterade det vidare.

Förhör GV

GV berättade att han kunde bekräfta att de bägge männen arbetade åt Porsche. De kom till Sverige för några dagar sen och ska stanna till nästkommande söndag. De är boende på hotellet på Tjintok , och var ute idag för att testa en bil.

Beskrivning av skyltningen till och på platsen.

MR:s beskrivning av platsen. RFN-basen är ett inhägnat skyddsområde. Allmän bilväg passerar direkt utanför området och delvis även genom området. På vägen råder förbud att fotografera samt stanna. Redan några kilometer från basen kom en första skylt som stod på ett flertal språk, däribland tyska. På skylten framgick att man får köra vidare efter vägen men att det råder ”direkt genomfart”. Intill denna skylt stod även en skylt på svenska ”Varning militär övning”. 50 meter längre bort stod en vanlig trafikskylt med förbud att stanna och ytterligare 50 meter längre bort en skylt med förbud att fotografera (en kamera i en cirkel med ett kryss över) samt en hand i en cirkel, intill handen med cirkeln står det ”STOPP”. Därefter satt det i flera kilometer en skylt efter cirka var 30:e meter med stopphanden och den överkryssade kameran. Skyltarna satt uppsatta på träd, de är omöjliga att missa och/eller missförstå oavsett språk. Med jämna mellanrum kom även trafikskylten om förbud att stanna. I korsningen där de två tyska männen setts fotografera står det ytterligare trafikskyltar med förbud att stanna. I riktningen som de fotograferade finns dessutom en skylt med stopphanden och den överkryssade kameran, denna skylt bör vara med på fotona i männens telefoner. Skyltningen fram mot RFN-basen ser likadan ut från båda hållen, d.v.s. både från Vidsel och från Moskosel.

Foton finns i Filip som styrker och förtydligar ovan beskrivning.

Avrapporteringspm

Den misstänkte B visade fotona som fanns i hans telefon från det aktuella tillfället och han hade fotat ett gammalt flygplan (Lansen) samt fotat och filmat mot hangaren och på stängslet kunde man se skylten med fotoförbud.(foton finns i externa dokument) Några andra foton från skyddsområdet fanns inte.

Den andra misstänkta A visade fotona från sin telefon, han hade ett foto på det gamla flygplanet (Lansen) inga andra foton från skyddsområdet.

Avrapporteringspm

De misstänkta A och B berättade att utrustningen i bilen var för radiokommunikation samt mätning av bilens prestanda.

Förhör A

Förhöret har hållits på engelska utan problem. A har tillfrågats om förhöret skulle ske med tysk tolk, men han ansåg att det gick bra på engelska så han delgav misstanke om brott på engelska och han förnekade brott.

Han berättade att han arbetar som ingenjör hos Porsche och kom till Sverige för några dagar sen. Tillsammans med en kollega var han ute och testade en bil och när de såg ett gammalt flygplan bestämde de sig för att ta ett foto av detta. De steg ur bilen och tog ett foto och gav sig sen iväg. De har inte uppfattat att de var på något förbjudet område, eller att de inte fick fota det gamla planet.

Förhör B

B delgavs möjligheten att förhöret hölls på tyska via tolk, men han ansåg att han kunskaper i engelska var tillräckliga för att vi skulle kunna hålla ett förhör.

Han delgavs brottsmisstanken och han förnekade den. Han berättade att han kom till Sverige och Slagnäs för några dagar sen och att han arbetar som ingenjör hos Porsche. I dag var han ute med en kollega och körde för att testa en bil. Under färden såg de ett gammalt plan som de bestämde sig för att fota av. De hade ingen aning om att de befanns sig inom något skyddsområde, eller att det var fotoförbud. Hade de haft den vetskapen hade de givetvis inte tagit fotot.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *