Lucia och fotoförbud

Lucia och fotoförbud, det är återigen dags med jultraditionen från 2011 då en del skolor gick ut med meddelandet att det råder fotoförbud under luciatåget.

Anledningen bakom beslutet är än så länge ovisst. Skolledningen verkar inte ha större koll på varför ett fotoförbud är att föredra, speciellt då skolfotografering och skolkataloger fortfarande är tillåtet. Personligen ser jag tre anledningar:

  • Moralpanik – Tanken att alla är ute efter ens barn och att barnet tar skada av att finnas i någon annans fotoalbum.
  • Skyddad identitet – Tron på att föräldrar med kontaktförbud ska hitta barnet och den före detta partnern via luciabilder.
  • Illegala invandrare – Barn till föräldrar som uppehåller sig illegalt i Sverige.

Man kan fundera fram och tillbaka vilken nytta och skada fotoförbudet gör. Är man rädd för pedofiler ska man trots allt leta i sin egen och barnets vänskapskrets. Föräldrar med kontaktförbud behöver absolut inte vänta till Lucia för att få tag på sitt barn eller sin före detta partner. Det räcker med att lägga upp en bild på reddit, facebook eller flashback och komma med påståendet att personen inte kom hem under natten. Och slutligen har den som är illegal invandrare ingen rätt att uppehålla sig i Sverige och ska på så vis utvisas.

Fotoförbud i en skola är en ordningsregel. Bryter du mot ordningsregeln kan du bli ombedd att lämna platsen. Kvarhåller du dig där kommer det bli olaga intrång och polis kan tillkallas. Bilderna du tagit kommer du få behålla och du har även rätt att fotografera hela vägen därifrån. Du får p.g.a. undantaget i personuppgiftslagen som tillkom 2007 dessutom lägga upp bilder på nätet så länge de inte är kränkande.

Ett svar på ”Lucia och fotoförbud”

  1. Precis, bra sammanfattat.
    Personligen tror jag det är någon överskyddande moder/förskolepersonal som bett om detta och sett att de har den här möjligheten att sätta upp en lokal regel över sin verksamhet och bara sett det ur positiv synvinkel och inte hur gemene man ser på den här saken. -När fick någon sin identitet röjd på detta vis?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *