Trådlösa blixtar till Canon

citadellet
Fotograf: Daniel Carlsson

citadellet bakgrund

Det  känns kul att få fotografera igen. Speciellt när jag kan använda all min utrustning.

Igår drog jag och kompisen iväg till Citadellet i Landskrona och riggade upp några trådlösa blixtar för att fotografera loss. Det blåste litet för mycket för att kunna använda de vita paraplyerna, men det gick ju relativt bra ändå. Inte alltför många blickar fick vi heller från nyfiket folk.

Som trådlös utlösare använder jag radiosändaren Odin från Phottix. Fördelen med Odin är att jag kan använda high speed sync för att överskrida snabbaste blixtsynkronisering som på en 6D ligger på runt 1/180 sekund och hos 7D på 1/250 sekund. Vid fototillfället igår användes slutartider kortare än 1/1000 sekund. Det sliter desto mer på batterierna i blixtarna då blixten pulserar ut ljuset istället för en enda blixt, men det är lätt värt det.

Med Odin kan man ställa in allt man behöver direkt från sändaren på kameran, och det spelar ingen roll om man har en gammal blixt som 550 EX fäst vid mottagaren eller en nyare 580 II EX. Handhavandet blir precis detsamma. Till skillnad från Canons IR-sändare ST-E2 har jag en betydligt större räckvidd, men framför allt en bättre tillförlitlighet. Jag behöver inte längre tänka på att ha fri sikt mellan sändare och mottagare och jag behöver inte bekymra mig för att en av mina tre blixtar inte ska triggas.

Så…vad hade jag sparat om jag köpt en radiosändare från första början och inte snålat? Jo, jag hade inte behövt en ST-E2 eller ETTL-sladd och på så vis sparat runt 1500 kr. Visst är det dumt när snålheten bedrar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.