DPP vs RawTherapee vs JPG

Med Canons egna programvara Digital Photo Professional, DPP, ska man kunna få bra lika bilder de JPG-bilder som man får direkt ur en Canonkamera. Det blir därför idag ett helt ovetenskapligt test mellan Canons DPP versus JPG-filen från en Canon 5D. Som en bonus blandar jag även in RawTherapee.

Bilderna är tagna med ISO 1600 och bländare 8. Vill du läsa av alla bildegenskaper rekommenderar jag dig att läsa av bildernas EXIF-data.

Översta bilden, JPG, mellersta DPP och underst RawTherapee.

Även om det inte finns ett brusreduceringsläge på min 5D (Brusreducering för långa exponeringar är enbart mot heta pixlar) lägger kameran på en reducering automatiskt på JPG-bilden och smetar ut den. Färgerna mellan JPG-filen och DPP är snarlika, men inte 100%. Med RawTherapee är det svårt att få till en snarlik vitbalans.

Nedan är samma bilder fast där råfilerna brusreducerats.

Om du använder Canons digitala systemkameror och gillar att fotografera i JPG-format på höga ISO-tal, testa att helt gå över till råformat istället och använd DPP istället. DPP läser av de bildinställningar du har satt i kameran.

När det kommer till ISO 100 är det mer hugget som stucket även om JPG-filen fortfarande är något mjukare än råfilen. Bildexempel syns nedan.

Digital Photo Professional gör ett bra jobb när det kommer till detaljrikedom och det ser i mitt tycke ut som det slår RawTherapee med en hårsmån. RawTherapee har å andra sidan andra kvalifikationer. En het pixel ovanför I:et i ordet SEIKO har automatiskt plockats bort. Dessutom utklassar RawTherapee Canons råkonverterare när det kommer till att återställa högdager.

Är du intresserad av att veta mer om RawTherapee och Digital Photo Professional? Kika då in under Fotokurser här på Kameratrollet.se.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *