Modell för en dag – En historia

En gång i tiden testade jag på konceptet Modell för en dag. Inte hos något av de stora fotoföretagen som sysslar med detta, utan hos en nystartad förmåga. Jag fann annonsen hos Arbetsförmedlingen där det söktes tre fotografer och några make-up-artister. Jag nappade på det hela då det lät intressant.

Konceptet var som sådant att modellerna blev sminkade för att därefter få 10 minuter hos varje fotograf i var sitt rum. Tio minuter hade jag alltså på mig att ta runt 30 bilder. Detta med olika poser. Hade modellen i fråga varit en tränad modell hade det varit en sak, men är det första gången man blir fotograferad är det inte så lätt.

Hur som helst var det två testdagar då vi hade frivilliga som ställde upp på att bli fotograferade. Det blev några riktiga guldkorn, men den glädjen varade inte länge när någon från make-up-artisterna kollade med sin pojkvän som då jobbade för Skatteverket. Tydligen hade den som ”anställt” oss inget att egentligen komma med. Det blev ingen lång karriär med modell för en dag-konceptet; däremot en livserfarenhet rikare. Jag lärde mig även att fotografera i JPG. D.v.s. att ställa in kamerans alla inställningar så att bilden kunde levereras direkt till kund utan att först gå via en råframkallare.

Nuförtiden när jag då och då tittar in på arbetsförmedlingens avdelning för fotografer tänker jag oftast som så att det är väldigt många jobbtjänster inom fotoyrket som är ett riktigt hundgöra med låg lön. Speciellt dessa skolfototjänster och de inom modell för en dag. Då är det bättre att köra med sitt egna företag. Man kan jobba utan den press som andra har och man tillsammans med modellen välja plats.

Tittade förresten in hos Arbetsförmedlingen och fann ett jobb som fotograf i Södertälje. Kanske inte världens roligaste stad att jobba i, men jobbet låter desto bättre då det är en fotoaffär man jobbar i. D.v.s. man säljer fotoprylar och man fotograferar. Sista ansökningsdagen är sista oktober.

 

Bilden i inlägget är förresten från vulkanen Youteizan en morgon. Tre bilder innan solen hunnit gå upp för att därefter bli sammanfogade till en HDR-bild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *