Dagens sökmotorfråga – Nackdel med polfilter

Dagens sökmotorfråga är faktiskt två frågor: Kan man ha polarisationsfilter på hela tiden? och Nackdel med polarisationsfilter?

Ja, man kan givetvis ha på polfiltret hela tiden om man känner för det. Man förlorar dock mellan 1-3 steg i ljus med ett polfilter påmonterat. Eftersom man tillsätter glas framför frontlinsen får man även en bildförsämring, oavsett om man ser det eller ej. Sämre motljusegenskaper får man med vilket kan ge upphov till reflexer i glaset. Motljusskydd är alltså att föredra tillsammans med polfilter.

Sist men inte minst kan man få en otrevlig effekt med polfilter och vidvinkel tillsammans. Bilden ovan är ett 17 mm objektiv och en fullformatskamera. Tycker du inte himlen ser litet väl märklig ut? Speciellt över skånska Kullabergs fyr…

Ett svar på ”Dagens sökmotorfråga – Nackdel med polfilter”

  1. Sv: Stort vet jag väl inte men jag tycker det är ett väldigt bra sätt att få igång vardagsfotografering, oavsett med kamera eller iphone. Dessutom, när jag är ute och fotograferar så har man ett enkelt sätt att lägga upp vad som händer om man vill.
    Finns också MYCKET inspiration att fånga upp då det är så många som använder.
    Så jag tycker det är lite bättre än bara lite vintagefärg som krydda.
    Men alla är ju olika, kan ju rekommendera att prova 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *