Ännu en natt i Odori park

Sommarnätterna i Sapporo tillhör ungdomarna. I Odori park i centrum sitter par efter par på bänkarna och håller om varandra och en del kysser t.o.m. varandra fullt öppet. Något som annars är tabubelagt i Japan. Innanför bänkarna på det torgliknande området sysselsätter sig skatare och BMX:are att utöva konster. Givetvis var jag framme och försökte mig på att fråga om de kunde göra något speciellt trick framför kameran.

Även om jag har ett ljusstarkt objektiv, som nuförtiden felfokuserar, räcker ljuset knappt till. Kameran är gammal och når enbart till ISO 1600. 3200 om jag pressar den vilket ger upphov till bandning i bilderna. Lösningen på problemet?

1. Stäng av autofokusen och förfokusera istället. Som ni kanske ser har jag fotograferat motiven på exakt samma plats.

2. Vrid över kameran till manuellt läge. På så vis slipper jag oroa mig för att ljusmätaren ska spela mig ett spratt.

3. Använd högsta ISO och underexponera för att sedan pressa råbilden i datorn. Brus går att brusreducera. Det syns heller inte lika illa på bilder som enbart är 950 pixlar breda. Värre är det med bandning.

4. Följ motivet och fortsätt följa motivet även efter att du tryckt av.

Själv väntar jag ivrigt på att mitt råkonverteringsprogram RawTherapee ska få bättre brusreduceringsfunktion. Något som bör dyka upp inom en månad och som ser lovande ut…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *