Använd Errorlevels för att upptäcka bildmanipulation

Med Errorlevels kan man upptäcka bildmanipulation i en bildfil. Errorlevels kan påvisa hur en jpg-bild komprimerats och ifall olika bilder med olika komprimeringsmetoder använts i en och samma bild.

Errorlevels finns bland annat till GIMP, men även på FotoForensics där det står beskrivet hur Errorlevels fungerar.

Har du GIMP laddar du ned scriptet Errorlevels på den här sidan. Lägg filen elsamuko-error-level-analysis.scm i din scriptmapp i GIMP-katalogen. Hos mig heter den C:\Program Files\Gimp-2.8.2\share\gimp\2.0\scripts.

Du startar därefter GIMP, går in på Bild och väljer Error level analysis. Får du inte det att fungera kan det bero på att du saknar ett giltigt Temporary file name. Välj en befintlig mapp på din dator och klistra in adressen såsom bilden nedan visar.

 

Ett exempel. Något säger mig att bilden nedan är manipulerad även om jag inte kan sätta fingret på det:

Genom att använda errorlevels får jag en klarare bild vad som skett:

Bilden är ihopslagen med två olika bilder med två olika komprimeringar. Den bild som har högre komprimering visar lägre errorlevels än den som knappt blivit komprimerad alls. När jag använde samma komprimering till bägge bilderna blev det ingen skillnad alls.

Systemet går för manipulatören att lura genom att t.ex. lägga till brus över hela bilden och därefter spara med hård komprimering, såsom nedan visar.

Får att få Errorlevels att fungera bra behöver man ha tillgång till en stor bildfild som är så nära originalet som möjligt. Ju fler gånger en jpg sparats om, desto svårare är det att upptäcka manipulation via Errorlevels.

Vill du testa själv? Då rekommenderar jag att du tar dig en titt på denna sida och testar Errorlevels mot bilderna där. Du kommer få ett varierat resultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *