Dagens sökmotorfråga – Extern blixt

När jag då och då kollar av mitt statistikprogram finner jag en hel del fraser folk har sökt på för att komma fram till min fotosida. Ibland finner de svaret på min sida, ibland inte. I vilket fall som helst är det ofta intressanta och vettiga frågeställningar som dyker upp. I och med detta inlägg kommer jag i fortsättningen stundom plocka fram relevanta sökmotorfrågor och besvara dem här så gott jag kan. Så till dagens fråga som faktiskt är två:

Anledning att använda extern blixt” och ”Varför har man en extra blixt på systemkameran”.

När det finns en intern blixt på en systemkamera är den interna blixten oftast enbart en kompromiss. Den sitter för nära objektivet vilket ökar risken för röda ögon, och har du ett större objektiv påmonterat kommer det skugga blixtljuset. Ljuset kommer även se platt ut.

Genom att koppla på en extern blixt och sänka ljusstyrkan kan man lätta upp skuggsidan av ett porträtt i motljus. Sänker man ljusstyrkan ännu mer kan man se till att man bara får den där ljusglimten i ögat som fyller ett ansikte med liv, se bilden.

Genom att koppla loss blixten från kameran via en sladd och hålla blixten med ena handen kan man skapa mer kreativa skuggor. Bilden ovan är ett exempel på just det där jag håller blixten i vänster hand en halvmeter från kameran. Jag har även använt en softbox på min handhållna blixt för att mjuka upp ljuset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *