Fototips del 11 – Tidsautomatik

Det är ytterst sällan jag använder helt manuella inställningar. Enbart vid blixtfotografering där jag behöver 100% kontroll över ljuset eller vid landskapsfotografering där ljusförhållandet snabbt kan ändra sig beroende på vart jag riktar kameran. All annan tid använder jag mig av något som heter Tidsautomatik.

Med programratten vriden till tidsautomatik (Canon och Pentax heter det Av och Nikon och Sony heter det A) går man över på halvautomatik. Detta är den inställningar jag personligen föredrar och som används till 95% av alla bilder jag tar.

Med tidsautomatik väljer man enbart hur stor bländaren ska vara och, om man vill, hur hög ISO:t ska vara. Slutartiden väljer kameran själv.

På bilden ovan har jag valt bländare 16 och ISO 100. Slutartiden 1/5 sekund väljer kameran själv. Anledningen till att jag vill styra över bländaren är att jag då kan välja hur skärpedjupet ska bli. I fallet ovan är det landskapsfotografering som gäller, och då väljer jag en liten bländare för långt skärpedjup och ett lågt ISO. Vid låga ISO-tal kan kameran samla in fler fotoner vilket innebär att bilden får mindre brus i sig. Min kamera står på stativ och alltså är slutartiden inte lika viktig för mig längre.

Blir bilden för mörk kan jag alltid använda exponeringskompensationen för att ljusa upp eller mörka ned nästa bild. Knappen brukar se ut som ett +/-

Vill jag ha snabbare slutartid ser jag till att höja ISO eller öppna upp bländaren mer.

Fotoövning

Vrid över kameran till A eller Av. Sätt om du kan ISO på Auto. Välj sedan att fotografera porträtt med stor bländare och landskap med liten bländare. Använd exponeringskompensationen för att ljusa upp eller mörka ned nästa bild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *