Kameratrollet

– Fotograf & Fotokurs i Skåne

Fototips del 2 – ISO

För att styra en kameras exponering behövs tre värde. ISO, slutartid och bländare. Vi är nu inne på ISO.

Begreppet ISO inom den digitala kameravärlden är en standardisering från International Organization for Standardization som kameratillverkare följer. Om en kameratillverkare inte kan följa de villkor som gäller för standardiseringen döps inställningarna istället om som till t.ex. ”L” och ”H” (Nästan ISO 50 och 3200 på en Canon 5D).

ISO använder man sig på en kamera för att förstärka ljuset och på så vis kunna fotografera även i dunkelt ljus.

Digitala kameror har ett ISO-grundläge där bilden brusar som minst. Ofta ligger spannet mellan ISO 50-200. Vid t.ex. ISO 100 brusar en Canon 40D, Canon 5DII och Nikon D3100 som minst och vid ISO 200 brusar en Fujifilm x100 och en Nikon D90 som minst.

Genom att dubbla ISO-talet i kameran halverar man slutartiden. Ifall 1/25 sekund på ISO 100 är för lång tid att ta en bild på vid ett fototillfälle kan man höja ISO-talet till 200 och få en slutartid på 1/50 sekund istället. Med detta kan man fortsätta om och om igen några gånger tills man når kameran tak för vad den klarar av, se bild nedan för exempel.

Nackdelen med att höja ISO-talet är att bruset i bilden ökar och att dynamiken i bilden minskar.

iso

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Web Analytics